Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. Július 24. 12:34, szerda | Külföld
Forrás: http://www.hirado.hu

A kisherceg bemutatása: a kódolt üzenet, amire senki nem figyelt

A kisherceg bemutatása: a kódolt üzenet, amire senki nem figyelt

Miközben az egész világ a királyi csemetében gyönyörködött, büszke szüleik a baba nagymamájának, a néhai Diana hercegnőnek küldtek titkos üzenetet.

Aligha lehet csodálkozni azon, hogy amikor kedden délután a londoni St Mary's Kórház előtt hetek óta táborozó újságírók és rajongók végre megpillantották az épület kapujában Katalin hercegnőt és Vilmos herceget, karjukon újszülött fiukkal, senki sem szentelt túl sok figyelmet az újdonsült édesanya ruhájának.

Sokkalta érdekesebb volt persze a királyi csemete, akinek érkezését hosszú hónapok óta várta izgatottan az egész világ. Kit érdekel ilyenkor az egyébként mindig rendkívül stílusos és elegáns Katalin hercegnő toalettje?! Na de mégis, így egy nappal később érdemes kicsit jobban szemügyre venni azt a világoskék, pöttyös Jenny Packham ruhát, amely bizony túlmutat önmagán, több puszta viseletnél. Egy kódolt üzenet, egy szívmelengető gesztus, amellyel Katalin és Vilmos elsőszülött fiuk nagymamája, a néhai Diana hercegnő emléke előtt kívánt tisztelegni.

Vilmos herceg 1997-ben tragikus körülmények között elhunyt édesanyja ugyanis majdnem pontosan 31 évvel ezelőtt szintén egy pöttyös ruhában hagyta el ugyanezt a kórházat, karján a mindössze egynapos Vilmos herceggel. Nem kérdés, hogy mennyit jelentene a hercegnek és hitvesének, ha Diana velük lehetne és osztozhatna az örömükben ezekben a fontos pillanatokban, így hát egy világ szeme láttára üzentek neki ezzel a megható gesztussal.

A házaspár és az újszülött - aki édesapja után a harmadik a brit trónutódlási sorban, és majdan az Egyesült Királyság uralkodója lesz - alig egy napot töltött a londoni St. Mary's kórház Lindo Wing nevű szülészeti magánklinikáján.

Az egyelőre csak "Baby Cambridge" néven emlegetett, 3800 grammos súllyal született gyermekre most először vethetett pillantást a kórház előtt július eleje óta táborozó több száz újságíró, és az egyenes közvetítés révén a világ.

Vilmos a kisfiú nevét firtató kérdésekre csak annyit mondott, hogy "ezen még dolgozunk".

Az alaposan bebugyolált csecsemőből jórészt csak a feje búbja látszott; ebből is kiderült azonban, hogy a gyermeknek - édesapjához hasonlóan - nincs sok haja, legalábbis egyelőre.

Vilmos, aki végig felesége mellett volt a kórházban, egyenes utalást tett arra, hogy a "nagyfiú" - aki "jó súlyban van" - nemigen hagyhatta aludni őket az éjszaka, mondván: a gyermeknek "jó tüdeje van, az egyszer biztos".
A herceg kihasználta az alkalmat egy bókra is, kijelentve: a gyermek "szerencsére" Katalinra hasonlít.

Elárulták azt is, hogy Vilmos sikeresen túlesett fia első pelenkacseréjén.
Katalin hercegnő kék pöttyös ruhában, Vilmos oldalán, karján az újszülöttel jelent meg a kórház ajtajában, a felsorakozott rajongók ezreinek hatalmas üdvrivalgása és a több száz fotós villanófény-áradata közepette. Az újdonsült apa néhány másodperc után - még meglehetősen gyakorlatlannak tűnő mozdulatokkal - átvette a kisfiút.

A házaspár az újságírókkal folytatott rövid eszmecsere után visszament a kórházba, a csecsemőt egy gyermekülésbe ültették, majd ismét megjelentek, és a hordszéket az időközben előállt Range Rover hátsó ülésére erősítették, a menetiránynak háttal. Ezután Vilmos maga ült a volán mögé, és a hercegi pár a gyermekkel egyelőre londoni rezidenciájukra, a Kensington-palotába hajtott.

Vilmos és Katalin később valószínűleg a hercegnő szüleinek Londontól 90 kilométerre fekvő birtokára vonul vissza egy időre az újszülöttel.

Vilmos herceg, aki a brit királyi légierő kutató-mentő helikopterpilótájaként dolgozik egy walesi támaszponton, a brit törvényeknek megfelelően kétheti apasági eltávozást kapott. Ez idő alatt mindössze 136,78 font (48 ezer forint) heti javadalmazásban részesül.

A kedd esti pillanatra a kórház előtt felsorakozott újságírók, televíziós stábok és fotósok hetek óta vártak. A hercegi gyermek érkezésének várható időpontjáról az udvar a terhesség alatt végig teljes hallgatásba burkolózott, csak annyit lehetett tudni, hogy a majdani uralkodó megszületése júliusban esedékes. A világsajtó több száz képviselője ezért már július eleje óta a klinika bejárata előtt táborozott, évek óta példátlan, fullasztó kánikulában.

Kedd este Vilmos elismerő szavakkal adózott kitartásuknak, mondván: tudja, hogy milyen régóta ácsorognak itt, és reméli, hogy most már az újságírók és a kórház élete is visszatérhet a normális kerékvágásba.

Katalin alig 24 órát töltött a kórházban a szülés után. Ez mindazonáltal még a királyi család esetében sem szokatlan: a néhai Diana hercegnő, Vilmos herceg 1997-ben elhunyt édesanyja, aki ugyanezen a klinikán hozta világra Vilmost 1982-ben, elsőszülött fia világra jötte után már 21 órával hazatérhetett.

London kedden látványosan tisztelgett az egyelőre névtelen hercegi csecsemő előtt. Az első számú londoni királyi rezidencia, a Buckingham-palota tőszomszédságában húzódó Green Parkban 41, a Tower erődje mellett, a Temze partján 62 díszlövést adott le a királyi gárda egy-egy tüzérségi egysége, az ősi londoni koronázó templom, a Westminster-apátság harangjai pedig három órán keresztül folyamatosan zúgtak a majdani uralkodó megszületésének örömhírére.

A királyi testőrség zenekara a Buckingham-palota kertjében Sir Cliff Richard 1968-as eurovíziós világslágerével, a Congratulations című örökzölddel köszöntötte a jeles eseményt, a felsorakozott turisták egetverő üdvrivalgásától kísérve.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Külföld

Hivatalos meghívásra előre be nem jelentett látogatást kezdett Elon Musk Kínában

Elon Musk, a Tesla elektromosautó-vállalat vezetője a kínai nemzetközi kereskedelmi tanács meghívására előre be nem jelentett látogatást kezdett vasárnap az ázsiai országban, és találkozik magas rangú kínai vezetőkkel -