Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2019. Február 07. 05:00, csütörtök | Külföld
Forrás: Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti - illusztrációk: pixabay

A kemény Brexit globális kereskedelmi szerződésekből zárná ki Nagy-Britanniát

A kemény Brexit globális kereskedelmi szerződésekből zárná ki Nagy-Britanniát

A Brit Iparszövetség (CBI) szerdai figyelmeztetése szerint globális kereskedelmi szerződésekből zárná ki Nagy-Britanniát a \"kemény Brexit\", vagyis a brit EU-tagság rendezetlen, megállapodás nélküli megszűnése.

A felhívás, amelyet személyesen John Allan, a CBI elnöke tett közzé, hangsúlyozza: Nagy-Britannia az Európai Unió tagjaként jelenleg 40 olyan nemzetközi kereskedelemi egyezmény részese, amelyeket az EU kötött külső országokkal mind az öt kontinensen.

A CBI becslése szerint a globális hazai össztermék (GDP) 32 százalékát állítja elő az a gazdasági térség, amelyre az Európai Unió és a külső partnerországok kereskedelmi megállapodásai jelenleg kiterjednek. Ez az arány 37 százalékra növekszik azokkal a térségekkel együtt, amelyekkel az EU-nak még csak részleges kereskedelmi megállapodásai vannak.

Az iparszövetség szerint megállapodás nélküli Brexit esetén azonban Nagy-Britannia egyik napról a másikra elveszítené az e megállapodások biztosította vámmentes kereskedelem, illetve kedvezményes piaci hozzáférés előnyeit a brit áruk és szolgáltatások számára alapvető fontosságú piacokon, beleértve olyan súlyú gazdaságokat, mint Japán vagy Törökország.

Ráadásul számos brit cég nincs is tudatában annak, hogy a megállapodás nélküli Brexit nem csupán az európai uniós fogyasztóikkal, hanem a egész világgal fennálló kereskedelmi kapcsolataikat veszélyeztetné. E kockázat érinti a Dél-Koreával kereskedő, gyors ütemben növekvő kreatív brit vállalatokat ugyanúgy, mint a speciális igényekre kifejlesztett gépipari berendezéseket Mexikóba exportáló cégeket.



Az EU által kötött szabadkereskedelmi megállapodások mérettől függetlenül mindegyik brit vállalat növekedéséhez hozzájárultak, és ez veszhet el egyik napról a másikra - áll a CBI szerdai felhívásában.

Az iparszövetség szerint azoknak a brit vállalatoknak a termékeire, amelyek Európán kívüli gazdaságokkal kereskednek, kemény Brexit esetén azonnali hatállyal több százmillió font vámteher nehezedne, a brit autóipari vállalatok kieshetnek az összetett globális beszállítói hálózatokból, a szolgáltatási cégek pedig elveszthetik külföldi tevékenységüket lehetővé tévő jogosultságaikat.

A CBI adatai szerint a Kanadával folytatott brit kereskedelem értéke az EU és Kanada szabadkereskedelmi megállapodásának (CETA) első tizenkét hónapjában 14 százalékkal nőtt, a Dél-Koreába irányuló brit export pedig 67 százalékkal bővült az unió és Dél-Korea szabadkereskedelmi megállapodásának megkötése utáni öt évben.

A Dél-Koreába irányuló whiskyexport éves értéke 71 millió font (26 milliárd forint), de ha rendezetlen Brexit esetén a kétoldalú brit-dél-koreai kereskedelemre a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) általános szabályrendszere lép életbe, az 20 százalékos vámot jelentene, vagyis a 71 millió fontos exportértékre 14 millió font vámteher rakódna - áll a CBI szerdai felhívásában.

Hasonló érvekkel hívták fel a figyelmet a megállapodás nélküli Brexit súlyos növekedési és költségkockázataira legutóbbi tanulmányaikban nagy londoni elemzőházak is.

A The UK in a Changing Europe (Az Egyesült Királyság a változó Európában) nevű, elsősorban az Európai Unió és Nagy-Britannia gazdasági-kereskedelmi kapcsolatrendszerének kutatására szakosodott londoni elemzőműhely szerint Brexit-megállapodás nélkül számos brit cég kényszerülne például eredetigazolási dokumentumok kiállítására, és ez önmagában 4-15 százalékot adna hozzá egy-egy áruféleség termelési költségeihez.

A National Institute of Economic and Social Research (NIESR) nevű tekintélyes londoni gazdasági-társadalmi kutatóközpont legutóbbi tanulmánya szerint ha megállapodás híján az EU-val folytatott brit kereskedelemre a WTO általános szabályrendszere lépne életbe, a brit hazai össztermék értéke 2030-ra 4,93 százalékkal lenne alacsonyabb annál a szintnél, amelyet az akadálytalan kereskedelem folytatódása esetén arra az évre a brit gazdaság elérhetne.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése