Városlista
2022. október 5, szerda - Aurél

Hírek

2015. Június 01. 07:00, hétfő | Külföld
Forrás: MTI

A horvát külügyminiszter indul az ENSZ-főtitkári tisztségért

A horvát külügyminiszter indul az ENSZ-főtitkári tisztségért

A horvát külügyminiszter közölte, hogy versenybe kíván szállni az ENSZ-főtitkári tisztségért.

Vesna Pusic a The Independent on Sunday című liberális vasárnapi brit lapnak adott interjúban jelentette be e szándékát.
A jelenlegi főtitkár, a dél-koreai Ban Ki Mun megbízatása jövő év decemberében lejár.

A brit lap online kiadásában megjelent írás szerint a 62 esztendős horvát politikusnak "elvben tisztes esélye van" arra, hogy megválasztják az ENSZ főtitkárává. A "regionális körforgás nem hivatalos gyakorlata" ugyanis arra vall, hogy ezúttal Kelet-Európából kellene főtitkárt választani, mindemellett erősödik a támogatottsága annak is, hogy most első ízben női vezető kerüljön az ENSZ élére.

Vesna Pusic az interjúban kijelentette: véleménye szerint a jelölteknek - szintén most először - nyilvános vitán kellene részt venniük. "Az emberekben van egy olyan érzés, hogy nem is ismerik az ENSZ-t, hogy az valami nagyon elvont (intézmény) valahol New Yorkban, és válságok idején egyszer csak kéksisakosok hajtanak keresztül az országukon" - fogalmazott a horvát külügyminiszter.

Hozzátette: a főtitkárjelöltek nyilvános vitája elfogadhatóbbá és ismertebbé tehetné a világszervezetet a nagyközönség számára.

Vesna Pusic szerint a Horvátország által megtett út a nacionalista önkényuralmi rendszertől az EU-tagságig, valamint a Szlovéniával folytatott határviták békés lezárása modellként szolgálhat a válságrendezésre. "Mindezt a tapasztalatot hasznosíthatjuk Afrikában, Ázsiában és Latin-Amerikában a veszélyes, érzelmi jelképiségekre épülő politikai folyamatokkal szemben" - mondta a brit lapnak a horvát politikus.

A The Independent on Sunday szerint ha az ENSZ mégsem Kelet-Európából választ új főtitkárt, akkor Helen Clark volt új-zélandi miniszterelnöknek, az ENSZ Fejlesztési Programja (UNDP) jelenlegi vezetőjének vannak "kitűnő referenciái".

Címkék: ensz, külügyminiszter

Ezek érdekelhetnek még

2022. Október 04. 08:01, kedd | Külföld

Újabb települést kezdtek felszabadítani az orosz megszállás alól Harkiv megyében

Újabb Harkiv megyei települést kezdtek felszabadítani az ukrán erők az orosz megszállás alól, az Izjumtól nem messze fekvő Borova falut.

2022. Október 04. 07:59, kedd | Külföld

Bakondi: délebbre kell tolni a migrációs védvonalat

A magyar kormányfő, az osztrák kancellár és a szerb elnök szerint szükséges volna délebbre, lehetőleg a szerb - észak-macedón határra tolni Európa migrációs védvonalát.

2022. Október 03. 17:54, hétfő | Külföld

Olaszországban számlaégetéssel tüntettek a drága rezsiköltségek ellen

Tizennégy olaszországi városban rendeztek hétfőn utcai tiltakozást az energiaárak növekedése miatt, a tüntetők közüzemi számlákat égettek el.

2022. Október 03. 13:16, hétfő | Külföld

Több mint két éve nem teljesített olyan gyengén az euróövezeti feldolgozóipar, mint most szeptemberben

Szeptemberben a vártnál nagyobb csökkenéssel 2020 júniusa óta a leggyengébb teljesítmény alakult ki az euróövezeti feldolgozóiparban a londoni S&P Global gazdaságkutató intézet beszerzésimenedzser-indexének alakulása alapján.