Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2012. Február 05. 20:45, vasárnap | Helyi
Forrás: Bicske, szerzö: Hné Hajni

A hideg napokban is összefog Bicske!

A hideg napokban is összefog Bicske!

Országosan röpködnek a mínuszok. Több mint 20 éve nem volt ilyen hideg.

Volt olyan éjszaka, hogy -20C fokot mutattak a hőmérők! A híradásokban sajnos egyre többet hallani, mennyien estek már áldozatul a fagyos hidegnek.

Bicskén az Önkormányzat, a Kapcsolat Központ, és a Bicskei Római Katolikus Egyházközség Karitász szervezete is összefogott, hogy a rászorulók segítséget kaphassanak ebbe a nehéz helyzetben! Sürgős segélyként igényelhetnek tüzelőt, és megnyitotta kapuit a Nappali Melegedő is, a Családsegítő épületében. Itt a hajléktalanok, vagy a nehéz helyzetben élők melegedhetnek, és kaphatnak forró teát, élelmet (reggelit, ebédet) a segítőktől, naponta 8-16 óráig! Aki pedig jelentkezik, hogy éjjel nincs hol aludnia, azt a menekültszálláson várják éjszakára.

Nappali melegedő

Az ügyeletet hét közben, a Kapcsolat Központ munkatársai, hétvégén pedig a Bicskei Római Katolikus Egyházközség Karitász szervezetének Önkéntesei látják el.

Szombaton dél előtt látogattam meg az ügyeletet. Már szállingózott a hó.
Az ajtóba Ságiné Babika –a Karitász vezetője-fogadott. Rögtön teával és hellyel kínált. Kérdésemre, hogy érzik, mennyien fognak jönni ma, „elegen”- válaszolt! „De az sem baj, ha kevesen, mert kicsi a hely, így jobban elférnek.” A háttérben hangulatos zene töri meg a csendet. Megnyugtató környezet. Elfelejtődik, hogy milyen hideg van odakint!

Ságiné Babika

Babika azt is elmondja, hogy a Karitász összes munkatársa, nagyon támogatja ezt a megmozdulást, és maga is részt vesz az Önkéntesként a Melegedő Ügyeletében. Elmondása szerint rájuk eddig is mindenki, és minden helyzetben számíthatott, de ez a nagy hideg mindenképpen szükségessé tette az Önkormányzat ezen Intézkedését.

Minden műszakban ketten vannak a segítők. Mert nem lehetnek egyedül. Nem mert félnek, hanem néha a segítőnek is támaszra van szüksége. „A segítők is emberek , érzésekkel”- teszi hozzá Balázs Józsefné Magdi néni, a másik ügyeletes segítő.

Megérkezik az első melegedő.
-Csókolom! - köszönt minket mosolyogva!

Az érkezett
Kint a hőmérő kb.-12 fokot mutat és ez az ember, akinek valószínű sem munkája, sem családja, sem háza nincs, mosolyog. És boldog. Mert várják. /Eközben a háttérben már készül rögtön a májkrémes kenyér, és már kész is van a reggeli a forró teával!/

Balázs Józsefné Magdi néni

Jó tudni, hogy Bicske Önkormányzata, ebben a nem várt helyzetben is megtette azokat a lépéseket, ami segítséget jelenthet a nehéz körülmények között élőknek a túlélésben, segít mindenkinek könnyebb átvészelni ezt a nehéz időszakot!

Lassan 16óra! A melegedő bezárja a kapuit. Aki kérte, elindul a menekültszálló felé. Nagy a hideg. De várják őket! Foglalkoznak velük. Nemes dolog. Gondoljunk egymásra. Figyeljünk a szomszédunkra. Hideg van. De egyszer tavaszodni fog. De jó érzés lesz visszagondolni ezekre a napokra is. Mert jó érzés kapni, és még jobb adni. Mert nem vagyunk egyedül, és nem hagyunk senkit sem magára! Legyünk hát mi is részesei eme nemes emberi eszmének./a szerk./



Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 15:03, péntek | Életmód

Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje

Novemberben 28-tól kerül a országszerte a magyar mozikba Herendi Gábor Futni mentem című új romantikus vígjátéka.

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.