Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2018. November 17. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: mti/Fotó: MTI/Balázs Attila

A Föld éves erőforrásainak csaknem dupláját használja fel az emberiség

A Föld éves erőforrásainak csaknem dupláját használja fel az emberiség

Az emberiség a Föld egy évre elegendő erőforrásainak mintegy 1,7-szeresét használja fel évente, jóval többet annál, mint amennyit a bolygó reprodukálni tud

- figyelmeztetett a köztársasági elnök a klímaváltozásról tartott előadásában a Nyíregyházi Egyetemen pénteken. Áder János emlékeztetett, hatvanöt évvel ezelőttig csak annyi erőforrást használt az emberiség, amennyit a Föld természetes körülmények között pótolni tudott. Az 1950-es évekig gyakorlatilag a természet "kamataiból" élt, az utóbbi hat évtizedben azonban már az "alaptőkét" fogyasztja az ember, "így nem nehéz belátni, mi lesz akkor, ha ezeken a szokásainkon nem változtatunk" - tette hozzá.

Az intézmény Bessenyei-aulájában, többségében egyetemi hallgatók előtt tartott előadásában az államfő arról beszélt, az energiafogyasztás növekedése háromszorosan haladja meg az amúgy is drámai mértékű népességnövekedést, a vízfelhasználás pedig kétszer olyan gyorsan nő, mint az emberiség lélekszáma. A vízfelhasználás gyors növekedése ellenére nem lehet annyi édesvizet előállítani, amennyi megfelelő módon biztosítaná a népesség ellátását, illetve a mezőgazdasági és az ipari igényeket is ki tudná elégíteni - fogalmazott.

Az egyik nagy problémának nevezte a népességrobbanást, az emiatt erősödő urbanizációt, amely egyre növeli az energiafelhasználást. Egyre több víz fogy és egyre nagyobb lesz a szennyezés - fejtette ki Áder János, hozzátéve, ez a probléma lesz az egyik legnagyobb kihívás a Föld jövője szempontjából. A mostani 7,5 milliárdos népesség 2050-re már a 9 milliárdot is elérheti, amely nagyon megterheli majd a Föld eltartó képességét - fűzte hozzá.

A grafikonokkal, bejátszásokkal és videókkal illusztrált prezentációjában az államfő a Föld hőmérséklet-változásaival kapcsolatban azt mondta, az elmúlt ezer évben egy "lehűlési időszakban" volt a bolygó, amely nagyjából a 19. század közepéig tartott. A lehűlés tendenciája az elmúlt közel kétszáz évben megtört, azóta a földfelszín hőmérséklete radikálisan és folyamatosan nő.

Nyilvánvaló, hogy a szén-dioxid-szint emelkedése és a hőmérséklet növekedése között ok-okozati összefüggés van, 1,5 Celsius-foknyi hőmérséklet-emelkedést pedig - a tudomány szerint - már veszélyes átlépni - emlékeztetett a köztársasági elnök.



Megjegyezte azt is, hogy a gazdasági fejlődés, a "termeld ki, használd és dobd el" szemlélet miatt hatalmas mennyiségű szemét halmozódott fel a világban.

A klímaváltozás hatásait nyolcvan százalékban a vízellátás, vízhiány problematikáján keresztül érzi az emberiség, a felmelegedéssel olyan változások indulnak el, amelyek teljesen megváltoztatják a Föld hidrológiai ciklusát - jelentette ki az államfő. Hozzátette, az egyenlőtlenebb csapadékeloszlás, az egyre gyakoribb aszályok és özönvizek váltakozása miatt a szemünk előtt bontakozik ki az egyszerre a kevés, a sok és a szennyezett víz "drámája" is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.