Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2021. Augusztus 07. 14:47, szombat | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

A családtámogatások bővítésével párhuzamosan nő a családalapítási kedv és a házasságkötések száma

A családtámogatások bővítésével párhuzamosan nő a családalapítási kedv és a házasságkötések száma

A családtámogatások kibővítésével párhuzamosan nő a családalapítási kedv és nő a házasságkötések száma - közölte a családokért felelős tárca nélküli miniszter szombaton az MTI-vel.

Novák Katalin a közleményben felidézte: a nemzeti kormány tíz éve a családok támogatását tekinti egyik legfőbb céljának, mert a családokat a nemzet alapkövének tekintik.

A családtámogatások folyamatosan bővülnek, egyre több pénz marad a családoknál, biztosabb a megélhetés, kevesebb az akadály az otthonteremtés és a gyermekvállalás előtt - sorolta a miniszter.

Hozzátette: az Európai Unióban 2010-hez képest Magyarországon növekedett a legnagyobb mértékben a házasságkötések száma és a gyermekvállalási kedv is.

A magyar családpolitika iránti nemzetközi érdeklődés is folyamatosan nő - fogalmazott Novák Katalin, aki szerint bár a pandémia mindenki életét megnehezítette, a családalapításhoz, gyermekneveléshez adott kormányzati segítségbe vetett bizalom nem rendült meg.

Ennek elsősorban az az oka, hogy - szemben a baloldallal - a polgári kormány egy családtámogatást sem szüntetett meg, kiszámíthatóságra és tervezhetőségre törekszik - indokolta a miniszter. Hozzátette: Európában a magyar kormány fordítja a legtöbbet a családokra, a GDP közel 5 százalékát.

Bizakodásra ad okot, hogy Magyarországon 1986 óta nem házasodtak annyian össze, mint most, a házasságok ráadásul stabilabbnak is mutatkoznak, a válások száma 1962 óta nem volt ilyen alacsony - írta Novák Katalin. Nőtt az emberek családba vetett hite: a házasságkötések száma csaknem kétszeresére növekedett 2010 óta, miközben 37 százalékkal kevesebben váltak el, a gyermekvállalási kedv közel 24 százalékkal nőtt - folytatta a miniszter.

A KSH legfrissebb adataira hivatkozva Novák Katalin azt írta: az év első hat hónapjában 31 765 pár kötött házasságot, ez a szám 18,6 százalékkal, 4991-gyel több az egy évvel korábbinál, és 31,9 százalékkal több, mint 2019 első hat hónapjában, amikor 24 088 pár kötött házasságot.

A miniszter szerint ebben szerepe lehet annak is, hogy Magyarországon az európai országokhoz képest korábban volt elérhető a védőoltás, hamarabb lehetett megszüntetni a védelmi intézkedések jelentős részét, így az esküvők megszervezése is könnyebb volt.

A kormány a gazdasági növekedés eredményeit továbbra is a családokra kívánja visszafordítani - fogalmazott. Hozzátette: a kormány terve az, hogy ha sikerül a gazdasági növekedést 5,5 százalék fölé emelni, akkor a gyermeket nevelő szülőknek visszafizetik az idén befizetett adójukat az átlagbér szintjéig.

Erről a lehetőségről a nemzeti konzultációban is várjuk a véleményeket - írta a miniszter.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.