Városlista
2022. január 26, szerda - Vanda

Hírek

2021. Április 29. 15:49, csütörtök | Külföld
Forrás: Fehér Krisztina, az MTI tudósítója jelenti:

A 60 év felettiek több mint kétharmada kapott már oltást Spanyolországban

A 60 év felettiek több mint kétharmada kapott már oltást Spanyolországban

Spanyolországban a 60 év felettiek több mint kétharmada kapott már a koronavírus elleni oltást - derült ki az egészségügyi minisztérium szerdai jelentéséből.

A szaktárca adatai szerint a 60 évnél idősebbek 68 százalékát, 8,2 millió embert oltottak be legalább egy dózissal a vakcinákból. Ebben a korosztályban 2,8 millió ember oltási programja teljes, amely 23,6 százalékos átoltottságot jelent.

Carolina Darias egészségügyi miniszter szerda esti sajtótájékoztatóján bejelentette: ezen a héten az eddigi legnagyobb mennyiségű, mintegy 3,9 millió oltóanyag érkezik Spanyolországba az európai engedéllyel rendelkező gyártóktól, amely az oltási kampány további gyorsítására ad lehetőséget.

A dél-európai ország az oltások megkezdése óta eltelt négy hónapban 17,4 millió vakcinát kapott. 11,2 millió embert, a lakosság 23,7 százalékát oltották be az első dózissal. Az oltás 4,1 millió embernél, a lakosság 8,8 százalékánál már teljes.

A tárcavezető beszélt arról, hogy azok a 60 évnél fiatalabbak, akik egy dózist kaptak az AstraZeneca védőoltásából, de korábban a koronavírus-fertőzésen is átestek, nem kapnak újabb adag vakcinát. A brit-svéd fejlesztésű védőoltással három hete már csak 60 év felettieket oltanak Spanyolországban, mivel a nagyon ritka trombózisos esetek 60 év alattiaknál jelentkeztek.

A hivatalos spanyol állami közlöny (BOE) szerdán tette közzé, hogy Spanyolország május elsejétől tíznapos karanténkötelezettséget vezet be azokkal szemben, akik Indiából érkeznek, hogy megakadályozza az indiai vírusvariáns elterjedését. Ezt mutációt még nem azonosították Spanyolországban, de egy gyanús esetet már vizsgálnak.

A spanyol külügyminisztérium a helyi járványhelyzet miatt nem javasolja az Indiába utazást a spanyol állampolgároknak, valamint azt tanácsolja, hogy aki csak ideiglenesen tartózkodik ott, az inkább térjen haza minél előbb.

Spanyolországban továbbra is stabil a fertőzöttek számának növekedése. Az elmúlt 24 órában több mint négyezer új esetet diagnosztizáltak, a regisztrált napi esetszám ennek kétszerese. A járvány kezdete óta 3,5 millió fertőzöttet szűrtek ki. Az elmúlt egy hétben 256-an hunytak el, a halálos áldozatok száma közelít a 78 ezerhez.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Január 25. 12:57, kedd | Külföld

Szándékosan fertőzte meg magát az omikron változattal egy belga volt profi kosárlabdázó

Pieter Loridon egykori belga profi kosárlabdázó szándékosan megfertőzte magát a koronavírus omikron variánsával, hogy megkapja az immunitást igazoló tanúsítványt - jelentette hétfőn a The Brussels Times hírportál.

2022. Január 25. 11:02, kedd | Külföld

A fertőzöttek száma 354,8 millió, a halálos áldozatoké 5,604 millió a világon

A világon 354 788 076 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma pedig 5 604 293 volt a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem kedd reggeli adatai alapján.

2022. Január 25. 08:00, kedd | Külföld

Februárban szűnik meg az Angliába utazók érkezés utáni tesztelési kötelezettsége

Februárban szűnik meg a külföldről Angliába utazók érkezés utáni koronavírus-tesztelési kötelezettsége - jelentette be hétfőn Grant Shapps brit közlekedési miniszter.

2022. Január 25. 07:00, kedd | Külföld

Fizetőssé válik az elektromosautó-töltés az autópályákon Horvátországban

Horvátországban hétfőtől a legtöbb helyen fizetőssé válik az elektromosautó-töltés az autópályákon - közölte a Horvát Elektromos Művek (HEP) ELEN nevű elektromos villámtöltő-hálózata honlapján.