Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2013. Június 06. 14:47, csütörtök | Életmód
Forrás: http://gyogygombak.drtihanyi.hu

5 gomba a rák ellen

5 gomba a rák ellen

A gyógygombákat világszerte alkalmazzák a rák elleni küzdelemben, főleg kiegészítő terápiaként.

A gyógygomba kivonatoknak két fontos szerepük van: egyrészt erősíteni az immunrendszert, másrészt közvetlenül pusztítani a daganatos sejteket.

Az 5 legnépszerűbb gyógygombának anti-tumor, vírusölő, gyulladáscsökkentő és májvédő hatást tulajdonítanak:

- Shiitake (Lentinula edodes)
- Maitake (Grifola frondosa)
- Pecsétviaszgomba (Ganoderma lucidum, reishi)
- Hernyógomba (Cordyceps sinensis)
- Chaga gomba

Chaga gyógygomba

A Chaga gyógygombát elsősorban Oroszországban és Kelet-Európában alkalmazták a tradicionális gyógyítók. A szibériai Chaga gomba egy ún. betulin nevű vegyületet tartalmaz, mely a betulinsav prekurzora, s hatásos lehet bőr, agy, petefészek, valamint fej és nyak rák esetén azáltal, hogy elősegíti a rákos sejtek programozott sejthalálát (ez a természetes folyamat a degeneratív sejteknél nem következik be).

Cordyceps gyógygomba

A Cordyceps sinensis gyógygomba immun stimulátorként működik a szervezetben azáltal, hogy növeli a T-sejtek és természetes ölősejtek számát, valamint a fehérvérsejtek élettartamát. Anti-tumor tulajdonságai mellett pedig védi a vesét a kemoterápia káros hatásaitól.

Shiitake gyógygomba

A shiitake gyógygomba egy speciális glükán vegyületet tartalmaz (AHCC = Active Hexose Correlated Compound), mely immunrendszer erősítő tulajdonságának köszönhetőn rendkívül népszerű a távol-keleti alternatív medicinában, főleg Japánban. A gombában található Lentinan nevű vegyületet (béta glükán vegyület) intravénás gyógyszerként alkalmazzák rákos betegeknél. In vitro kísérletekben a Lentinan fokozta a fehérvérsejtek termelődését, más tanulmányok szerint pedig növeli a betegek túlélését, csökkenti a rák kiújulásának esélyét és javítja az életminőséget. Japánban 1985-óta használják gyomorrákos betegeknél.

Reishi gyógygomba

A Ganoderma lucidum az egyik legnépszerűbb gyógygomba világszerte, mely immunrendszer erősítő hatása mellett csökkenti a kemoterápia mellékhatásait (hányinger, vesekárosodás, stb.), erős antioxidánsként pedig védi a sejtek DNS-ét.

Maitake gyógygomba

A Grifola frondosa gyógygomba szintén nagy népszerűségnek örvend Kínában és Japánban. Adaptogén tulajdonságainak köszönhetően erősíti a szervezet védekezőképességét a degeneratív folyamatokkal és kórokozókkal szembeni harcban, antioxidáns tulajdonságai révén védi a sejteket a károsodásoktól és csökkenti a COX2 enzim szintjét (gyulladásos faktor). Kutatások szerint a maitake gomba gátolja az áttétek kialakulását és a rákos sejtek növekedését.

Mind az öt gyógygomba elsőrendű étrend-kiegészítő, magas szelén, cink és germánium tartalommal. A nyomelemek jelentőségét csak mostanában kezdjük igazán megfelelő súllyal értékelni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 08:55, vasárnap | Életmód

Fonogram-díjátadó: a Zaporozsec, a Carson Coma, Rúzsa Magdi, Pogány Induló és a Góbé is nyert

Mások mellett a Zaporozsec, a Carson Coma, Rúzsa Magdi, Pogány Induló, Saya Noé, a Thy Catafalque és a Góbé is Fonogram-díjat kapott a szombaton a budapesti Barabás Villában tartott eseményen.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Életmód

Erdősítés: Cél, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka legyen erdős terület

A kormány célja, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka erdővel, fával borított terület legyen - hangsúlyozta az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára pénteken a Csongrád-Csanád vármegyei Dócon.

2024. Április 26. 13:53, péntek | Életmód

A munkabér az elsődleges munkahelyválasztási szempont Magyarországon

A munkahelyválasztásnál a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges, ezt követi a munkahelyi légkör és a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol nem kell tartani a leépítéstől

2024. Április 26. 06:43, péntek | Életmód

Denevérvirológiai kutatás kezdődik a Pécsi Tudományegyetemen

Európai denevérekben előforduló vírusok kutatására indított nemzetközi programban vesznek részt a Pécsi Tudományegyetem (PTE) szakemberei - közölte a baranyai felsőoktatási intézmény az MTI-vel.