Városlista
2022. október 5, szerda - Aurél

Hírek

2012. Április 24. 07:13, kedd | Külföld
Forrás: mno / MTI

28 civil halott – A tűzszünet nyilvánvaló megsértése

28 civil halott – A tűzszünet nyilvánvaló megsértése

Legalább 28 polgári személy vesztette életét a közép-szíriai Hamában a kormányerők támadása következtében – derül ki az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központjának (OSDH) hétfő délutáni veszteségmérlegéből.

Az OSDH az ENSZ küldöttei által ellenőrzött tűzszünet nyilvánvaló megsértésének nevezte az al-Arbaín negyedben és környékén végrehajtott offenzívát, amelynek több sebesültje is van. Rámi Abder-Rahmán, az OSDH elnöke a francia hírügynökséggel azt is közölte, hogy hétfőn az ország más pontjain további hat személy – öt katona és egy civil – halt meg a kormánycsapatok tüzérségi támadásaiban.

A SANA hivatalos hírügynökség hétfőn azt jelentette, hogy „fegyveres terrorista csoportok” Deraa és Hama tartományokban megöltek négy embert, köztük három katonát. Az állami média ezenkívül arról is beszámolt, hogy a libanoni határnál feltartóztattak egy fegyverekkel telerakott autót, amely Szíria területére akart bejutni.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) szombaton elfogadott határozatában 300 fegyvertelen katonai megfigyelő azonnali Szíriába vezényléséről rendelkezett az április 12-én életbe lépett, de az OSDH szerint több ízben megsértett tűzszünet ellenőrzése céljából.

Hétfői bejelentés szerint a megfigyelők helyszínre vezénylése a jövő héten kezdődik és több szakaszból fog állni.

A szíriai ellenzék és nyugati támogatói azt gyanítják, hogy a Bassár el-Aszad vezette rezsim csak szóban fogadja el Kofi Annannak, az ENSZ és az Arab Liga különmegbízottjának béketervét, részben azért, hogy megnyugtassa orosz és kínai szövetségeseit, közben pedig igyekszik megkerülni a hatalmát veszélyeztető tűzszüneti előírásokat. Egyes ellenzéki aktivistáknak az ENSZ-missziót illetően is kételyeik vannak a nyolcfős előőrs eddigi tevékenysége alapján.

Az OSDH adatai szerint a 13 hónapja tartó szíriai népfelkelésnek eddig legalább 11 100 halálos áldozata van.

Szankciók Szíria és Irán ellen

Szankciókat és vízummegtagadást rendelt el Barack Obama amerikai elnök azon cégekkel és magánszemélyekkel szemben, akik olyan technológiai know-how-val, komputerekkel és egyéb berendezésekkel látják el Szíriát és Iránt, amelyek segítik e két ország rezsimjét az elnyomás gyakorlásában.

Az elnöki hangsúlyozta, hogy a két országban súlyosan megsértik az emberi jogokat a kommunikációs hálózatok zavarása, a követésre alkalmas technikai eszközök és a technológia rossz szándékú alkalmazása révén.

Az intézkedéseket Obama az Egyesült Államok Holokauszt Emlékmúzeumában jelentette be. Korábban az Európai Unió is arról tájékoztatott, hogy megtiltották a luxustermékek exportját Szíriába, és tovább szigorították a másként gondolkodók elnyomását elősegítő termékek forgalmazását.

Korábban az Európai Unió is arról tájékoztatott, hogy megtiltották a luxustermékek exportját Szíriába, és tovább szigorították a másként gondolkodók elnyomását elősegítő termékek forgalmazását.

MTI / mno

Ezek érdekelhetnek még

2022. Október 04. 08:01, kedd | Külföld

Újabb települést kezdtek felszabadítani az orosz megszállás alól Harkiv megyében

Újabb Harkiv megyei települést kezdtek felszabadítani az ukrán erők az orosz megszállás alól, az Izjumtól nem messze fekvő Borova falut.

2022. Október 04. 07:59, kedd | Külföld

Bakondi: délebbre kell tolni a migrációs védvonalat

A magyar kormányfő, az osztrák kancellár és a szerb elnök szerint szükséges volna délebbre, lehetőleg a szerb - észak-macedón határra tolni Európa migrációs védvonalát.

2022. Október 03. 17:54, hétfő | Külföld

Olaszországban számlaégetéssel tüntettek a drága rezsiköltségek ellen

Tizennégy olaszországi városban rendeztek hétfőn utcai tiltakozást az energiaárak növekedése miatt, a tüntetők közüzemi számlákat égettek el.

2022. Október 03. 13:16, hétfő | Külföld

Több mint két éve nem teljesített olyan gyengén az euróövezeti feldolgozóipar, mint most szeptemberben

Szeptemberben a vártnál nagyobb csökkenéssel 2020 júniusa óta a leggyengébb teljesítmény alakult ki az euróövezeti feldolgozóiparban a londoni S&P Global gazdaságkutató intézet beszerzésimenedzser-indexének alakulása alapján.