Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2012. Január 07. 17:24, szombat | Életmód
Forrás: szerzö:Hné Hajni,forrás: wikipedia,hir24

20 éve már, hogy elvégezték az első szívátültetést Magyarországon.

20 éve már, hogy elvégezték az első szívátültetést Magyarországon.

Hihetetlennek tűnik, hogy 20 éve az orvostudománynak szinte felháborító szakasza kezdődött a szívátültetések megkezdésével. Hiszen, maga az orvostudomány is félt a próbájától.

Egy híres neves sebész, Theodor Billroth /körkeretes képen/, akit a maga korában az orvostudomány pápájának neveztek erről így fogalmazott:
"Megvetést érdemel az az orvos, aki a szívhez nyúl"

Tehát, aki mégis vállalta ezt a felelősséget, hogy megmentse a páciens életét, az orvostudománnyal találta szembe magát. De mégis akadt olyan, aki szembement az elvárásokkal, és kísérletezett, vagy próbálkozott, a háborúban, amikor egy katona repeszt kapott a szívébe, és azt onnan sikeresen, anélkül, hogy a beteg belehalt volna, eltávolította. Vagy emlékezetes és történelem, amikor 1964-ben James Hardy, egy csimpánz szívét ültette be a betegébe, aki a műtét után 90 percet élt!

A világ első szívátültetését a dél-afrikai Christian Barnard/képen lent/ hajtotta végre 1967. december 3-án. Egy 53 éves szívbeteg férfi kapta meg egy autóbalesetben elhunyt fiatal lány szívét. A műtét szakmailag sikeres volt, a beteg azonban 18 nappal később tüdőgyulladásban meghalt: a szervkilökődés ellen alkalmazott gyógyszeres kezelés lehetetlenné tette immunrendszere számára, hogy a betegséggel szemben védekezzen. A kilökődés megakadályozása Norman Shumway nevéhez fűződik.

Magyarországon az első műtétet a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Ér- és Szívsebészeti Klinikáján Dr.Szabó Zoltán/kis kép/ és csapata hajtotta végre. A műtét előtt több évig gyakoroltak holtesteken, állatokon, felvázolva és gyakorolva az esetlegesen felmerülő komplikációkat.

Az első újszíves beteg, Schwartz Sándor ma is jó egészségnek örvend.


Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:03, péntek | Életmód

Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje

Novemberben 28-tól kerül a országszerte a magyar mozikba Herendi Gábor Futni mentem című új romantikus vígjátéka.

2024. Április 19. 06:00, péntek | Életmód

Megjelent Azahriah új albuma, a skatulya I.

Skatulya I. címmel csütörtökön megjelent Azahriah új albuma, amelyet az egyik legnépszerűbb hazai dalszerző-előadó májusi tripla Puskás Aréna-koncertjéhez időzítve tett közzé.

2024. Április 17. 17:23, szerda | Életmód

Nyolc sztárfellépő és negyven koncert az idei Paloznaki Jazzpikniken

Anastacia, a Brand New Heavies, Tony Hadley, a Morcheeba, az MF Robots, a Son Mieux, a Kraak & Smaak és Izo FitzRoy lesz a 12. Paloznaki Jazzpiknik sztárfellépője augusztus 1. és 3. között a Balaton-felvidéken.

2024. Április 16. 13:09, kedd | Életmód

Kimagasló a településfásítási program iránti érdeklődés

Kimagasló volt az érdeklődés idén a településfásítási program iránt, háromszoros volt az igénye a pályázóknak - közölte az Agrárminisztérium helyettes államtitkára kedden a somogyi Iharoson.