Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2011. November 16. 07:13, szerda | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

1400 éves bronztárgyat találtak Alaszkában

1400 éves bronztárgyat találtak Alaszkában

Ókori bronztárgy került napvilágra egy ezeréves eszkimóház feltárásakor Alaszkában a Seward-félszigeten, a lelet az amerikai kontinens és Kelet-Ázsia közötti kereskedelemre utalhat.

Az amerikai National Science Foundation támogatásával folyó feltárások azt hivatottak felderíteni, hogy miként alkalmazkodott a népesség a 800 és 1400 közötti időszakban bekövetkezett éghajlatváltozásokhoz. „Azt kellett kiderítenünk, hogy miként változott az életmód, milyen túlélési stratégiákat dolgoztak ki ebben az időszakban. Így próbáltunk bizonyítékokat találni arra, hogy vajon vadásztak-e a helyi közösségek bálnára, de megkíséreltük kiolvasni az éghajlatváltozás forgatókönyvét a fák évgyűrűiből is” – ismertette a projekt célját Owen Mason régész.

A bronztárgyra, amely leginkább csatra emlékeztet, egyméteres mélységben leltek az eszkimóház bejáratnál. A rátekeredett parányi bőrdarab radiokarbonos vizsgálata szerint a lelet Kr.u. 600 tájáról származik. Mivel nincs arról adat, hogy Alaszkában létezett volna fémkohászat, nagy valószínűséggel a tárgy Kelet-Ázsiában – Kínában, Koreában, Szibéria déli részén – készülhetett.

Előfordulhat, hogy cserekereskedelem útján került a csat Alaszkába, de az is elképzelhető, hogy a mai eszkimók ősei, akik Szibériából érkeztek az amerikai kontinensre 1500 évvel ezelőtt, magukkal hozták a tárgyat a Bering-szoros túlsó oldaláról. „Meglehet, olyannyira becsben tartották, hogy a bronztárgy nemzedékről nemzedékre öröklődött" – vélekedett Owen Manson.

Címkék: Alaszka, bronz, eszkimó, tárgy

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.