Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2011. Augusztus 16. 14:41, kedd | Belföld
Forrás: ELTE Társadalomtudományi Kar

100 évig is élhetnek a ma születő gyerekek

100 évig is élhetnek a ma születő gyerekek

Brit statisztikai adatok szerint a ma születő kislányoknak egy a háromhoz az esélye annak, hogy még a századik születésnapjukat is megünnepelhetik. A fiúgyermekeknek egy a négyhez esélyt prognosztizálnak a szakértők.

Öregszik a társadalom

A brit munka- és nyugdíjügyi minisztérium megbízásából készült jelentés szerint a ma születő gyermekek várható élettartama minden korábbi generációénál hosszabb lehet. Angol és walesi életkori kohorsz adatok alapján, a nemzeti statisztikai hivatal által készített előrejelzés szerint a ma születő lánygyermekeknek egy a háromhoz eséllyel élhetnek száz éves korukig, míg a fiúk esetében ez az arány egy a négyhez.

A statisztika szerint nem csak a ma születő gyermekek néznek szembe a hosszú élet lehetőségével. Azon fiatalok közül, akik 2011-ben töltik be a 20. életévüket, majd minden negyedik jó eséllyel megünnepelheti 100. születésnapját is. Az idén 20 éves nők 26, a 20 éves férfiak 19 százalékának van erre esélye. A ma húszévesek 1,6-szor nagyobb valószínűséggel élik meg a matuzsáleminek tűnő életkort, mint azok, akik már az 50. életévüket tapossák, igaz, ezek körében is meglehetősen sokan örülhetnek még további ötven évnek. A ma ötven éves nők 17, a férfiak 11 százalékának van erre esélye. Ami az idősebb korosztályt illeti, a 80-as éveiket kezdő briteknek 7,7 százalékos arányban élhetik meg a 100 éves kort.

Az előrejelzés szerint a legifjabbaktól a ma 89-90 évesekig folyamatosan csökken annak valószínűsége, hogy elérik a 100 éves kort, de azok a szépkorúak, akik már a kilencvenes éveikben járnak, nagyobb eséllyel számíthatnak erre. A ma 95 évesek 20, a 98 évesek 47, a 99 évesek 67 százaléka megtarthatja három számjegyű születésnapját.

A statisztikai hivatal becslése szerint a javuló élettartamnak köszönhetően 2066-ra a félmilliót is elérheti a 100 éves vagy idősebb brit állampolgárok száma.

Címkék: statisztika

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni