Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2012. Április 02. 14:19, hétfő | Kék hírek
Forrás: mno.hu / MTI

10 percen belül elfogták az elkövetőket

10 percen belül elfogták az elkövetőket

Számos bűnözőt, köztük gépkocsifeltörőt, ittas vezetőt és betörőt is elfogtak a fővárosi rendőrök az új, úgynevezett „egy járőr–egy gépkocsi” program keretében – számolt be honlapján a Budapesti Rendőr-főkapitányság.

A BRFK a győri városi rendőrkapitányságon kipróbált programot vette át, és ez alapján úgy alakított át 30 járőrautót, hogy a beépített informatikai rendszer egy gombnyomással biztosítja a rendőri intézkedések kép- és hangrögzítését, amely később bizonyítékként is felhasználható.

A rendszer segítségével a járőr képes a rendőrség integrált ügyviteli rendszerének online használatára, miközben az intézkedést a bevetés-irányítási központban folyamatosan követik. A gépjárművek a telepített kamerákon kívül rendelkeznek érintőképernyős számítógéppel, amelyen keresztül utasításokat fogadhatnak, és a rendőrök különféle adatokat is le tudnak kérdezni.

A program kísérleti jelleggel indult el néhány hónappal ezelőtt három peremkerületi rendőrkapitányságon, a XVI., a XVII. és a XVIII. kerületekben. Egy-egy járőrautó átalakítása körülbelül 800 ezer forintba került. A BRFK tájékoztatása szerint a rendszer beváltotta a hozzá fűzött reményeket, ezért azt hamarosan az V., a VII. és a VIII. kerületben is bevezethetik. Az új rendszer segítségével 10 percen belül fogtak el a járőrök egy gépkocsifeltörőt, egy ittas sofőrt és egy betörőt a főváros peremkerületeiben – olvasható a BRFK weboldalán.

A gépkocsi feltörőjét úgy kapták el, hogy az egyik „egyrendőrös” járőrautó helyszínelése közben rádión személyleírást adott a tolvajról a környéken járőröző rendőrtársainak. A gépkocsi feltörőjét egy villamoson látták szemtanúk, amelyet az egyik járőr megállított, majd az odaérkező járőrtársaival közösen fogták el a feltételezett bűnözőt.

Egy másik esetben a rendszer segítségével egy ittas sofőrt vettek üldözőbe, aki közlekedési balesetet okozott, majd elmenekült. A járőrök három irányból is a férfi után indultak, akit 10 percen belül közösen fogtak el. A BRFK egy korábbi lakásbetörésről is beszámolt. A bűnözőt perceken belül sikerült elfogni, mert egy időben sok szolgálati gépkocsi járőrözött a területen, így több irányból tudtak a helyszínre érkezni.

MTI / mno

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 07:51, kedd | Kék hírek

Drogterjesztői hálózatot számolt fel a rendőrség

Drogterjesztői hálózatot számolt fel egy időben, több összehangolt rajtaütéssel a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI), a Terrorelhárítási Központ (TEK) műveleti egysége és a Pest vármegyei rendőrség

2024. Április 15. 14:14, hétfő | Kék hírek

Pillangókéssel szúrta meg, belehalt - Videó

Vádat emeltek az Erzsébet téri halálos késelés ügyében.

2024. Április 12. 14:19, péntek | Kék hírek

Több mint ezer liter alkoholos italt találtak a pénzügyőrök Nagylaknál

Több mint ezer liter alkoholos italt, valamint cigarettát találtak a pénzügyőrök Nagylaknál egy román furgonban - tájékoztatta Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénteken az MTI-t.