Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2016. Március 02. 10:41, szerda | Külföld
Forrás: Starovic Tibor, az MTI tudósítója jelenti:

Zikaláz – Már Szlovákiában is megjelent a vírus

Zikaláz – Már Szlovákiában is megjelent a vírus

Szlovákiában megjelent a zikavírus okozta első megbetegedés - idézte Viliam Cislák egészségügyi minisztert szerdán a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség.

A tárca közlése szerint egyelőre egy fertőzött személyről tudnak. A zikavírus jelenlétét annál a nőnél mutatták ki, akinél még a múlt hét folyamán merült fel a fertőzöttség gyanúja.

A fiatal nőt január 26-án a kelet-szlovákiai Eperjes (Presov) kórházában vizsgálták ki, miután egy hónapos dél-amerikai útjáról hazatérve egy meghatározatlan megbetegedés tüneteit észlelte magán. A pácienstől vett mintákat Hamburgba küldték kivizsgálásra, ott mutatták ki a vírust.

A zikavírussal fertőzött, de stabil állapotban lévő nőt nem sokkal a kivizsgálás után otthoni kezelésre haza is engedték. "Nincs szükség arra, hogy elkülönítsék, a betegség cseppfertőzéssel nem terjed, lefolyása olyan, mint egy influenzának" - mondta Viliam Cislák a fiatal nő esete kapcsán szerdán újságíróknak nyilatkozva.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) február elején hirdetett globális egészségügyi vészhelyzetet, mivel becslései szerint már az idén négymillióra emelkedhet a zikalázas megbetegedések száma az amerikai kontinensen, ahol a szúnyogok terjesztette kór 2014 februárjában ütötte fel először a fejét az őslakosok körében.

A gyanú szerint a vírus magzatoknál kóros kisfejűséget okozhat, ezt azonban egyelőre nem sikerült minden kétséget kizáróan bizonyítani.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.