Városlista
2021. augusztus 2, hétfő - Lehel

Hírek

2014. Szeptember 05. 10:10, péntek | Bulvár
Forrás: Violet C. Landers

Zenekarok és névválasztásaik – mi után lett világhírnév?

Zenekarok és névválasztásaik – mi után lett világhírnév?

Zenei stílus, megjelenés és imidzs. Mind fontosak egy együttes számára. De a név, amivel karriert próbálnak csinálni, éppen olyan fontos, sőt! Egy jó névvel hamar az élvonalba lehet kerülni.

Nézzük, hogy kedvenc zenekaraink honnan jöttek és mivé váltak!

Az 1950-es évek végén jelent meg és a 60-as évek végig róluk szóltak. Ők a The Beatles, a beat zene alapítói. Pete Best dobos távozása után és Ringo Starr megérkezésével John Lennon, Paul McCartney és George Harrison megkérdőjelezhetetlen remekműveket alkottak.

De kinek jutna eszébe, hogy korábban megfordult a fejükben, hogy Johnny and the Moondogs néven zenéljenek? Mert bizony ezen a néven gondolkodtak, míg egy éjjelen Lennon álmodott és álmában a The Beatles név jelent meg. Biztos volt számára, hogy ez a név lesz a tökéletes és igaza lett.


1968-ban Brian May és Roger Taylor megalapította közös együttesét a Smile-t. Ám nem sokkal később jó barátjuk Freddie Mercury csatlakozott hozzájuk és ragaszkodott ahhoz, hogy nevet váltsanak. Így megalakult a Queen, melyhez hamarosan John Deacon gitáros is csatlakozott. A név egyszerre többértelmű, hiszen Királynőt és homoszexuális férfit egyaránt jelent. Persze Mercury az előkelő jelentését választotta. Számos sláger fűződik a nevükhöz és a rock zene halhatatlanjaivá váltak. Napjainkban - Freddie halála után és sok-sok alkalmi énekest kipróbálva - Adam Lambert-tel koncerteznek világszerte.

Az 1976-ban (bizony, olyan régen!) alakult meg a világhírű U2 zenekar, melyet Bono alapított és jelenleg is aktívak 38 év után is. A világhír előtt a zenekar azonban nem ezen a néven, hanem Feedback néven kezdte karrierjét. Persze ez az időszak nem volt sikeres. A U2 nevet tengeralattjárók és felderítő repülőgépek után választották, bár az angol rövidítésben a U2 – You too – t (Te is – csak kiejtésben) is jelenthet.

Ha meghalljuk a rádióban a Losing my religion című számot, azon nyomban eszünkbe jut az R.E.M. Michael Stipe és zenekara még a 80-as években alakult meg és legalább három névből próbálták megtalálni a tökéletest. Ezek a Twisted Kites, a Cans of Piss és az R.E.M. (Rapid Eye Movement) voltak. Végül az utolsó mellett döntöttek és már tudjuk, hogy jól választottak.

A Kurt Cobain nevével fémjelzett és 1994-ig működött zenekar a Nirvana szintén több lehetséges név közül, mint például a Pen Cap Chew; Poo Poo Box, Designer Drugs, Whisker Biscuits, Fish Food és az Imcompotent Fools nevekből próbált választani. Bár ezek mind több szóból álltak, mindenképpen jól döntöttek, amikor a Nirvana mellett tették le a voksukat. Számos jelentése mellett, ma már mindenkinek a Smells Like Teen Spirit és a jellegzetes hangzásviláguk jut róluk eszünkbe.

A funkyval vegyített rockzene legnagyobb alakjai a Red Hot Chili Peppers 1983-ban próbált egy jól megjegyezhető nevet kitalálni. De mind, ami ezekből fennmaradt rettenetesen hosszúra sikeredett: Tony Flow and the Miraculously Majestic Masters of Mayhem. Örüljünk, hogy a már ismert név mellett döntöttek, mert bár az is hosszú, mégis könnyebben megjegyezhető.

A Maroon 5 igaz, hogy 2001 óta létezik, de Adam Levine és zenekara, már 1994 óta próbálkozott betörni a zenei bizniszbe. Sikertelenül. Persze, ilyen néven, hogy Kara’s Flower (Kara virága) még mindig a süllyesztőben lennének. Amikor ezen az új jelentkeztek be stúdiókba és fellépésekre sokkal szívesebben fogadták őket. A név megnyerő és tökéletes. S persze az is igaz, hogy öten vannak az együttesben. A This Love című slágerüket már régen túlszárnyalták és megmutatták, hogy van helyük a világhírű zenekarok között.

A Sweet Children (Édes gyerekek) zenekar 1987-ben alakult. Mégsem ismeri ilyen néven őket senki sem. Ha azonban azt mondjuk, hogy a név változtatatás után Green Day néven adtak ki lemezt, már mindenki tudja, hogy Billie Joe-ról, Tré Cool –ról és Mike Dirnt-ről van szó. A Green Day név arra utal, hogy a Kalifornia punkok egy átbulizott nap után az alkonyati napfényben élvezik a világmegváltást, miközben a fűben heverésznek.

A listából kitűnik, hogy még olykor a legnagyobbaknak is lehetnek elvetendő ötletek, de ezekre is szükség van, hogy valahonnan valahová tudjanak fejlődni.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Július 26. 08:54, hétfő | Bulvár

K1: Az arccsontom eltörhették, de megtörni nem tudnak – Kiss Balázs

Nem hagyta el a harcikedv Kiss Balázst: a PerfectFight Club nehézsúlyú bajnoka már alig várja, hogy leteljen a rehabilitációs időszak és visszatérhessen a ringbe.

2021. Július 26. 08:39, hétfő | Bulvár

Pentele-kupa: négy hajóosztály, három győztes – s már tervben a 2022-es futam

Boros Zoltán, Bezeczky Csaba és Berta András ünnepelhetett győzelmet a Pentele-kupán

2021. Július 23. 18:00, péntek | Bulvár

Egy hétig tartott rettegésben egy medve egy táborozót

Egy héten át tartott rettegésben egy grizzly medve egy táborozót az alaszkai vadonban, míg végül a sebesült férfira rátaláltak és kimenekítették - írja a BBC hírportálja.

2021. Július 20. 08:46, kedd | Bulvár

A milliárdosok űrversenye a légszennyezés növekedését hozhatja

A milliárdosok űrversenye a légszennyezés mövekedését hozhatja: egy rakétaindítás akár 300 tonna szén-dioxid kibocsátásával jár az atmoszféra felső részébe, ahol évekig megmarad