Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2013. December 06. 13:07, péntek | Belföld
Forrás: MTI

Xaver orkán - A Külügyminisztérium óvatosságra inti a Lengyelországba utazókat

Xaver orkán - A Külügyminisztérium óvatosságra inti a Lengyelországba utazókat

A Nyugat-Európából kelet felé haladó Xaver orkán elérte Lengyelország területét is, ezért a Külügyminisztérium konzuli szolgálata fokozott óvatosságra kéri az országban tartózkodó és oda utazó magyar állampolgárokat.

A konzuli szolgálat pénteki figyelmeztetése szerint az orkán hatása különösen Lengyelország északi részén, a tenger melletti területeken, illetve a déli vajdaságokban érzékelhető. A szél sebessége elérheti a 120-140 kilométer/órát. Az erős széllökések mellett helyenként jelentős mennyiségű csapadékra, hófúvásra és csúszós utakra is számítani lehet.
A konzuli szolgálat ezért arra kéri a Lengyelországban tartózkodó és oda utazó magyar állampolgárokat, hogy az időjárási viszonyoknak megfelelően, körültekintően és óvatosan közlekedjenek, valamint kísérjék figyelemmel a meteorológiai előrejelzéseket.
Pénteken Lengyelországban három halálos áldozatot követelt és százezer háztartásban okozott áramkimaradást a kelet felé vonuló Xaver orkán. Az ország több részén lezuhanó faágak és kidőlt fák szakították el az elektromos vezetékeket. Különösen Nyugat-Pomeránia és Szilézia régióiban okozott károkat az orkán.
Az Észak-Európa felett végigsöprő orkánt több országban az elmúlt évtizedek legerősebb viharaként tartják számon. A Xaver Nyugat-Európában is halálos áldozatokat szedett. Nagy-Britanniában csütörtökön két esetben is halálos balesethez vezetett a rendkívüli vihar. Dánia nyugati részén egy 72 éves nő vesztette életét, amikor egy teherautót felborított a tomboló szél. Észak-Németországot csütörtök délután érte el a vihar, Hamburg repülőterén csaknem valamennyi járatot töröltek. Berlinben és a fővárostól északra rendkívül erős a szél és hófúvások is nehezítik a közlekedést, de mindenütt viszonylag jól megbirkóznak a természeti csapással.
Az orkán Ausztria északi részén is éreztette hatását, de ott sem keletkeztek nagyobb károk. Felső-Ausztria és Salzburg tartományokban hatszáz tűzoltó dolgozott az éjjel kidőlt fák eltakarításán. Felső-Ausztria hegyvidéki területein fokozott lavinaveszélyt jelentettek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

A Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

Megkezdjük a valaha volt legnagyobb, legerősebb európai parlamenti kampány második szakaszát, a Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

2024. Május 03. 13:47, péntek | Belföld

KSH: a benzin 3,2, a dízel 2,4 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 639, míg a régiós országokban 619 forint volt.

2024. Május 03. 13:42, péntek | Belföld

46 ezer fát ültettek el eddig az Országfásítási programban

Meghaladja a 46 ezret az Országfásítás programban az elmúlt négy évben elültetett fák száma