Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2011. November 15. 14:30, kedd | Belföld
Forrás: Stop.hu

Washingtonban vették át a Tisztikeresztet a Takács Quartet tagjai

Washingtonban vették át a Tisztikeresztet a Takács Quartet tagjai

Koncertet adott vasárnap a washingtoni magyar nagykövetségen a Takács Quartet, az esemény végén a világhírű zenekar négy tagja átvehette a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjét.

A kitüntetést az együttesnek Bartók Béla és Kodály Zoltán zenéjének magas színvonalú, autentikus előadásmódjáért, a magyar zeneművészet hírnevének öregbítéséért, a magyar népzene népszerűsítéséért, valamint a nemzetközi komolyzenei kritika által is elismert, kiemelkedően sikeres kamarazenei teljesítményéért adományozta Schmitt Pál köztársasági elnök.

A kitüntetéseket Szapáry György nagykövet nyújtotta át a Takács Quartet jelenlegi tagjainak: Edward Dusinberre elsőhegedűsnek, Schranz Károly másodhegedűsnek, Geraldine Walther brácsásnak és Fejér András csellista magyar állampolgár.

A vonósnégyest 1975-ben alapította a budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémia négy hallgatója, Takács-Nagy Gábor, Schranz Károly, Ormai Gábor és Fejér András. Az együttes 1983 óta a Coloradói Egyetem rezidens kamarazenekara. A számos rangos elismeréssel, egyebek között Grammy-díjjal, a BBC Music Magazine és a Gramophone magazin díjaival kitüntetett vonósnégyes évente kilencven koncertet ad világszerte, s állandó tagja az Aspeni Nyári Fesztiválnak, valamint a Santa Barbara-i Zeneakadémiának. A Takács Quartet a londoni Guildhall Zeneakadémia vendégzenekara.

Címkék: Takács Quartet

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2024. Április 25. 17:45, csütörtök | Belföld

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk -

2024. Április 25. 17:41, csütörtök | Belföld

Gulyás Gergely: a magyar kormány továbbra is békepárti

A magyar kormány továbbra is békepárti, ezen álláspontján az sem változtat, hogy NATO-szövetségesei nagy többsége nem az - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a Kormányinfón.