Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2013. December 30. 19:20, hétfő | Külföld
Forrás: MTI

Volgográdi merényletek - Több mint 30 halott két véres merényletben - ÖSSZEFOGLALÓ

Volgográdi merényletek - Több mint 30 halott két véres merényletben - ÖSSZEFOGLALÓ

Több mint 30 halottja és mintegy 70 sérültje van a dél-oroszországi Volgográdban egy nap leforgása alatt elkövetett két robbantásos merényletnek.

A nagyvárosban és térségében, valamint Oroszország több régiójában fokozott készültségbe helyezték a rendvédelmi szerveket Vlagyimir Putyin orosz államfő utasítására - jelentette be hétfőn az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) igazgatója. Alekszandr Bortnyikov, aki egyben a Nemzeti Terrorelhárítási Bizottság (NAK) vezetője, nem részletezte, hogy Oroszország mely területein erősítik a biztonsági készültséget.
Moszkvában mintha kínosan kerülnék a Volgográdtól mintegy 1000 kilométerre délre található Szocsi, a jövő február 7-én kezdődő téli olimpia helyszínének az említését. Egyetlen hivatalos személy sem hozta szóba a város nevét a volgográdi merényletekkel kapcsolatban.
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) ugyanakkor közleményben tudatta: biztos abban, hogy Oroszország képes garantálni a játékok kellő biztonsági színvonalát a téli olimpián. "Nincs kétségünk afelől, hogy Oroszország megbirkózik" e feladattal - hangoztatták moszkvai sajtójelentések szerint Zürichben, a NOB székhelyén.
Bortnyikov a NAK ülését követően közölte, hogy intenzíven nyomoznak a két volgográdi terrorcselekmény ügyében és úgy gondolja, hogy fel tudják deríteni a merényleteket.
A dél-oroszországi nagyvárosban helyi idő szerint vasárnap délután egy óra körül a központi vasútállomás bejáratánál, majd hétfő reggel fél kilenc tájban a csúcsforgalomban egy zsúfolt trolibuszon elkövetett öngyilkos merényletben összesen 32 ember halt meg, és mintegy 70-en megsebesültek. A televíziós felvételeken látható volt, hogy a jármű teljesen szétroncsolódott a detonáció miatt. Volt olyan nyilatkozó, aki szerint a hatóságok a vasárnapi robbantás után tett ígéretek ellenére nem tettek meg mindent az újabb merénylet elkerüléséért. A különböző volgográdi vállalatok különjáratokat szerveznek dolgozóiknak, mert azok félnek a tömegközlekedést igénybe venni a munkába és hazajutáshoz.
A halottak száma még tovább nőhet, ugyanis a trolibuszon történt, mintegy 4 kilogramm trotil hatóerejének megfelelő erejű robbanás két sebesültje igen súlyos állapotban van, egy féléves csecsemő kómába esett. 25 ember állapota közepesen súlyos - mondta Veronyika Szkvorcova orosz egészségügyi miniszter Volgográdban.
A szövetségi nyomozóhivatal közlése szerint mindkét öngyilkos merényletet férfiak követték el Volgográdban. Egyikük az Oroszország kelet-európai részén elterülő Mari Köztársaságból származó Pavel Csecsenkin volt, aki tavaly vette fel az iszlám vallást és csatlakozott egy dagesztáni illegális fegyveres csoporthoz. A hivatal szerint a két robbantás más azonosságokat is mutat, így ugyanazok állhatnak mögöttük.
A volgográdi robbantások miatt ötnapos gyász vette kezdetét a régióban, az orosz központi televíziók levették a képernyőről a szórakoztató műsorokat.
Az orosz egyházi méltóságok, így Kirill ortodox pátriárka és az oroszországi muzulmán vallási vezetők is elítélték a volgográdi terrorcselekményeket.
Junisz-Bek Jevkurov, az Oroszországhoz tartozó, kaukázusi lázadó csoportokkal küzdő Ingus Köztársaság elnöke kijelentette, az iszlám szélsőségesekkel nem lehet demokratikus módon bánni. A vahabiták az illegális fegyveres csoportok tagjait Oroszország más régióiban verbuválják. Szentpéterváron, Moszkvában és más nagyvárosokban megvetették lábukat, ezért ellenük nem csak az Észak-Kaukázusban kell felvenni a harcot.
Magyarország mélységesen elítéli az oroszországi Volgográd városában vasárnap és hétfőn elkövetett súlyos terrorista merényleteket, amelyek számos halálos áldozatot követeltek és több tucat ember sebesülését okozták - hangsúlyozta a Külügyminisztérium az MTI-hez hétfő délelőtt eljuttatott közleményében. A Külügyminisztérium együttérzését fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak. Emellett kiemelte, hogy "Magyarország elítéli a terrorizmus valamennyi formáját, és messzemenőkig elkötelezett az emberi élet és a nemzetközi béke védelme mellett".

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése