Városlista
2020. október 30, péntek - Alfonz

Hírek

2017. Január 04. 07:47, szerda | Belföld
Forrás: mti

Vizsgálják a ceglédi vasúti baleset okát

Vizsgálják a ceglédi vasúti baleset okát

Vizsgálja a Ceglédbercel-Cserő és Cegléd állomások között hétfő este történt vasúti baleset okát a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Közlekedésbiztonsági Szervezete (KBSZ).

A KBSZ az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében felidézi, hogy a Záhonyba tartó InterCity vonat nekiütközött az előtte haladó, Ceglédig közlekedő személyvonatnak. Az ütközés következtében egy ember súlyos, négy könnyebb sérülést szenvedett.

A helyszíni szemle, a tanúk meghallgatása és a mozdonyok adatrögzítőiből kinyert adatok alapján eddig azt állapították meg, hogy a személyvonat mozdonya a Budai út megállóhelyen műszaki hiba miatt leállt. A forgalom lebonyolításáért felelős személyzet úgy döntött, hogy a szerelvényt a személyvonat mögött közlekedő InterCity tolja be a 6,5 kilométer távolságra található Cegléd állomásra. Az InterCity "ráállt" a személyvonat végére, a "vonatbefolyásoló berendezést" a mozdonyvezetők mindkét vonaton olyan üzemmódba kapcsolták, amely legfeljebb csak 40 kilométer sebességet enged meg. Az InterCity az elromlott szerelvény tolni kezdte Cegléd felé.

Mintegy 700 méter megtétele után - folytatódik az események felidézése - az InterCity vonat mozdonyvezetője abbahagyta a szerelvény tolását, és kissé lemaradt a személyvonat mögött. A személyvonat mozdonyvezetője az enyhén lejtős pályán megpróbálta a sebességhatár alatt tartani a szerelvényét, a "vonatbefolyásoló berendezés" azonban a 40 kilométer/órás sebesség elérését érzékelte, ezért automatikusan vészfékezést kezdeményezett. Amikor az InterCity vonat mozdonyvezetője észlelte az előtte lassuló vonatot, gyorsfékezést alkalmazott, ennek ellenére 33 kilométer/óra sebességgel nekiütközött a fékezés miatt már csak körülbelül 13 kilométer/órás sebességgel haladó személyvonatnak.

A helyszíni szemlével párhuzamosan a KBSZ vizsgálóbizottsága megkezdte a további adatgyűjtést. Tart a vonatok személyzete és a forgalomirányító személyzet közötti beszélgetést rögzítő hangfelvételek, illetve Cegléd állomás biztosítóberendezése által rögzített adatok beszerzése. Ezeket a következő napokban értékelik ki.

A vizsgálóbizottság a továbbiakban adatgyűjtést és elemzést végez, hogy megállapíthassa, milyen egyéb emberi és szervezeti tényezők járulhattak hozzá a baleset bekövetkezéséhez.

A KBSZ - amennyiben szükségesnek látja - biztonsági ajánlásokat fogalmaz meg a hasonló események megelőzéséért - olvasható a közleményben.

Címkék: baleset, cegléd, vasút

Ezek érdekelhetnek még

2020. Október 30. 13:07, péntek | Belföld

Elítéltek egy nevelt lányait zaklató férfit

Nevelése alatt álló lányok sérelmére, folytatólagosan elkövetett szexuális erőszak bűntette miatt első fokon tizenöt év börtönre ítélt egy pedofil férfit a Budapest Környéki Törvényszék.

2020. Október 30. 11:03, péntek | Belföld

Januártól tetőtér-beépítéséhez is igényelhető a csok

Rengeteg jelzés érkezett arról, hogy nagyon sokan szeretnének többgenerációs otthonban élni, ennek segítésére január elsejétől a családi házak tetőtér-beépítéséhez is igénybe vehető

2020. Október 30. 10:02, péntek | Belföld

Újabb kétszáz mintavételi egységet vetnek be

Újabb kétszáz mintavételi egység bevetésére kerül sor annak érdekében, hogy a fertőzéseket időben igazolni lehessen

2020. Október 30. 09:09, péntek | Belföld

Még nem haltak meg ennyien egy nap alatt a koronavírus miatt

Meghalt 65 krónikus beteg, és újabb 3286 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést - közölte a koronavirus.gov.hu pénteken.