Városlista
2019. október 23, szerda - Gyöngyi

Hírek

2015. Szeptember 22. 06:53, kedd | Külföld
Forrás: Markovics Annamária, az MTI tudósítója jelenti:

Vitát okoz Belgrád és Zágráb között a horvát-szerb határzár

Vitát okoz Belgrád és Zágráb között a horvát-szerb határzár

Újabb vitát okozott Szerbia és Horvátország között, hogy Zágráb hétfőn lezárta a Szerbia és Horvátország közötti legforgalmasabb határátkelőhelyet a bejövő teherforgalom előtt:

Aleksandar Vucic szerb miniszterelnök a határ megnyitását kéri, míg Ranko Ostojic horvát belügyminiszter közölte, hogy a határ zárva marad mindaddig, amíg Szerbia nem változtat menekültügyi politikáján.
A délszláv háborúk óta számos alkalom és ok volt arra, hogy Szerbia és Horvátország között vita alakuljon ki, legutóbb például augusztus elején, a Vihar hadművelet 20. évfordulóján. A kisebb vitás ügyek ellenére azonban a két nyugat-balkáni ország viszonya az utóbbi időszakban békésnek volt mondható. A migránsválság, illetve az annak következményeként lezárt horvát-szerb határátkelők ügye azonban újra felizzíthatja az ellentéteket.

Szerbiát és Horvátországot nyolc átkelőhely köti össze, hetet már pénteken lezártak a migránsáradat miatt, és a teljes forgalmat a Belgrádot Zágrábbal összekötő E70-es úton fekvő, Batrovci-Bajakovo átkelőhöz irányították. Ezt az átkelőhelyet zárták le a teherforgalom előtt hétfő éjféltől.

A szerb kormányfő szerint a teherforgalom leállítása nagyon komoly lépés, és ha Horvátország nem nyitja meg hamarosan a határt, akkor Szerbia akár ellenlépéseket is foganatosít majd. Aleksandar Vucic hétfői rendkívüli sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: a határ lezárása felelőtlen lépés, ezért arra kéri a horvát vezetőket, hogy vonják vissza döntésüket, amelyről maguk sem tudják, mire alapozva hozták meg - idézte a miniszterelnököt a szerbiai közszolgálati televízió (RTS).

Ellenkező esetben - folytatta a szerb miniszterelnök -, a számos nemzetközi és kétoldalú megállapodás megsértése miatt Szerbia kénytelen lesz jogi útra terelni az ügyet. Hozzátette, hogy az Európai Uniót is arra kérte: szólítsa fel az EU-tag Horvátországot arra, hogy viselkedjen komolyan, mert amit tesz, az nemcsak Európa-ellenes, hanem "minden civilizációs normának ellentmond".

A szerb politikus megjegyezte, hogy Horvátország csak a bejövő forgalmat korlátozta, így abból az irányból Szerbia felé továbbra is jöhetnek kamionok, azaz Szerbiát éri nagyobb kár. Emlékeztetett arra, hogy amikor a magyar hatóságok lezárták a horgos-röszkei átkelőt, akkor tisztességesen jártak el, egyik irányból sem lehetett átlépni a határt, így mindkét fél ugyanannyira megszenvedte az intézkedéseket.

Aleksandar Vucic bírálta a horvát kormányt azért is, mert csak négy-öt napja kell szembenéznie a migránshullámmal, és máris mindennap felelőtlen döntések és kijelentések születnek, míg Szerbia hónapok óta küzd ezzel a problémával, mégsem tett felelőtlen nyilatkozatokat, és nem állította le a forgalmat.

A horvát belügyminiszter ugyanakkor azt mondta, a határok zárva maradnak mindaddig, amíg Szerbia fel nem hagy azzal, hogy a horvát határhoz irányítja a migránsokat. Hozzátette: technikailag akár egy óra alatt is meg lehetne nyitni az átkelőket, ehhez azonban arra van szükség, hogy Szerbia többé ne irányítsa Horvátország felé a Közel-Keletről érkezőket. A horvát belügyminiszter adatai szerint eddig közel 30 ezer migráns érkezett országába Szerbia felől.

Ezek érdekelhetnek még

2019. Október 23. 18:05, szerda | Külföld

Trump ellenszolgáltatást kért az Ukrajnának adandó katonai segélyért

Az amerikai elnök ellenszolgáltatást kért az Ukrajnának adandó katonai segélyért - állította William B. Taylor, az Egyesült Államok ukrajnai nagykövetségének attaséja a képviselőházi bizottsági meghallgatásán kedden.

2019. Október 23. 16:04, szerda | Külföld

Az Egyesült Államokban 46 tagállam csatlakozott a Facebookkal szembeni trösztellenes vizsgálathoz

Az Egyesült Államokban 46 tagállam csatlakozott a Facebookkal szembeni trösztellenes vizsgálathoz - jelentette be Letitia James, a vizsgálatot kezdeményező New York állam főügyésze kedden.

2019. Október 23. 12:42, szerda | Külföld

Tusk konzultációkat kezd a huszonhetekkel a kiválási határidő halasztásáról

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke konzultációkat kezd az Egyesült Királyság kiválási határidejének 2020. január 31-ig történő esetleges halasztásáról a tagállamok vezetőivel - közölte a bizottság szóvivője kedden.

2019. Október 23. 11:24, szerda | Külföld

Harminckilenc holttestet találtak egy teherautóban Angliában

Harminckilenc holttestet találtak egy bolgár kamionban a délkelet-angliai Essex megyében - közölte szerdán a helyi rendőrség.