Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. Július 13. 15:33, szombat | Életmód
Forrás: http://utajovobe.eu

Virsli házilag – Csak húsból, „adalékparádé” nélkül

Virsli házilag – Csak húsból, „adalékparádé” nélkül

Most az otthon készíthető virsliről írunk, hisz ezt a boltban kapható húsneműt is sokan szeretik, pontosabban sokan szeretnék, ha nem lenne benne annyi adalék, tényleges meghatározás nélküli aroma, ízfokozó.

Ha kerülni szeretnénk tehát szervezetünk „vegyszerben való áztatását”, virslit csak otthon készítsünk.

Azt gondolhatnánk, ennek is van hagyománya, mint ahogy a különböző kolbászok készítésének, de ez valójában nem így van, a szilveszteri zsúrok elengedhetetlen kelléke uis ritkán készül el otthon, így recept vagy instrukció is kevés található a neten.

Mielőtt azonban a receptet ismertetnénk, érdemes végigolvasni, mi is van a bolti gagyiban. Maga a cím is megdöbbentő anatómiáról ír, így gyakorlatilag úgy is fogalmazhatunk, hogy hulladékhús is akad a vegyszerek mellett ebben az egyébként az aromák miatt kellemes ízűnek tűnő bolti termékben.

A valódi virslinek viszont nem ilyen az íze, ezért ha valaki elkészíti az ősrégi könyvekben fellelhető recept szerinti ínyencséget, ne lepődjön meg, ha nem fogja érezni benne az aromákat (ízfokozókat), azon belül is a sókat.

HOZZÁVALÓK:

1 kg marha felsál pecsenye
25 dkg fehér szalonna
1 kv-s kanálnyi őrölt bors
2-3 gerezd fokhagyma
kősó (ízlés szerint) vagy bio fűszersó
Juh bél
Hurkatöltő, és egy füstölő, 1 hús daráló+1 bot mixer

ELKÉSZÍTÉS:

A húst és a fehér szalonnát apróra ledaráljuk. Ezután bot mixerrel pépesítjük, majd belekeverjük a sót és a borsot, mellyel jól összedolgozzuk.
A fokhagymát összetörjük és beletesszük egy fél pohár vízbe. Összekeverjük, leszűrjük, aztán csak az így kapott levet öntjük a pépbe, amit ismét összekeverünk. (A fokhagymát kedvelők a fokhagymát is belekeverhetik a virslibe, de mi nem ajánljuk.)
Ezután megtöltjük a belet, melyet araszonként megcsavarunk. Amikor kész, a végeit el kell kötni, nehogy a leve kifolyjon. A félkész virslit tegyük vízbe és 70 fokon hőkezeljük 20 – 25 percen át. Utána akasszuk fel, hogy megszikkadjon, és ha van rá lehetőségünk, tegyük pár órára füstre. Az így elkészült virsli jól behűtve egy hétig is eláll, célszerű azonban minél előbb felhasználni.

A virslihez kizárólag bio mustárt (vagy frissen reszelt házi tormát) használjunk, az a legjobb hozzá, mivel az ízek csak így harmonizálnak. (Ebből az is következik, hogy ha mégis hagyományos mustárt vagy tormát veszünk, tekintsük át, van-e a termékben adalék, az uis csak a bolti gagyihoz „illik”, nem a házi verzióhoz.)

Forrás: http://www.hoxa.hu/?p1=forum_lista& és http://jokaja.hu/virsli-keszitese-hazilag/

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Életmód

Kétezer boltban csak magyar zene szól egy napig

Több mint kétezer üzletben, szállodában, étteremben és benzinkúton kizárólag magyar zene szól május 9-én.

2024. Április 28. 08:55, vasárnap | Életmód

Fonogram-díjátadó: a Zaporozsec, a Carson Coma, Rúzsa Magdi, Pogány Induló és a Góbé is nyert

Mások mellett a Zaporozsec, a Carson Coma, Rúzsa Magdi, Pogány Induló, Saya Noé, a Thy Catafalque és a Góbé is Fonogram-díjat kapott a szombaton a budapesti Barabás Villában tartott eseményen.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Életmód

Erdősítés: Cél, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka legyen erdős terület

A kormány célja, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka erdővel, fával borított terület legyen - hangsúlyozta az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára pénteken a Csongrád-Csanád vármegyei Dócon.

2024. Április 26. 13:53, péntek | Életmód

A munkabér az elsődleges munkahelyválasztási szempont Magyarországon

A munkahelyválasztásnál a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges, ezt követi a munkahelyi légkör és a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol nem kell tartani a leépítéstől