Városlista
2024. május 10, péntek - Ármin

Hírek

2015. Március 12. 10:54, csütörtök | Külföld
Forrás: https://www.idokep.hu

Világrekord lehetne: 256 cm hó hullott 18 óra alatt

Világrekord lehetne: 256 cm hó hullott 18 óra alatt

A múlt héten Olaszország középső részén, több helyen is 2 méter feletti friss havat mértek nagyon rövid idő alatt.

Az Appennini térség földrajzi és klímaviszonyai ideális feltételeket biztosítanak egy rövid idő alatt lehulló hatalmas hómennyiségnek. Erre már volt példa az idén. Sőt! 1961 decemberében egy helyi meteorológus 365 cm friss havat mért 24 óra alatt Roccacaramanico (878 méter) településen. Megfigyelését publikálta az olasz meteorológusok folyóiratában, azonban ennek az adatnak azóta sem találják a nyomát az adatbázisban és hivatalosan sosem hitelesítették világrekordnak.


Capracotta: ennyi hullott a városban

A hivatalos világrekordot az amerikai Colorado államban található Silver Lake tartja, ahol 1921. április 20-ról 21-re 193 cm hó hullott, ez az elfogadott rekord 24 órás időtartamra.


És ennyi havat kellett lapátolni a közeli síterepen (Monte Magnola Impianti Ovindoli)

Az olaszok a múlt héten biztosak voltak benne, hogy az Abruzzo és Molise régiókban ennél több hó hullott, ezért megpróbálták dokumentálni a havazást. A megfigyeléseik szerint 18 óra alatt 256 cm hó hullott Capracotta (1421 m) településen, valamint 240 cm Pescocostanzo (1395 m) településen. Mindkét adat meghaladja a korábbi csúcsot. A nemzetközi szervezet (WMO) és a Guinness rekordok könyvének malmai elég lassan őrölnek, az még csak a jövő zenéje, hogy ezeket az adatokat hivatalosan is elismerik-e új rekordként.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 09. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán elnök: Ukrajna érdekelt a jószomszédi kapcsolatokban Magyarországgal

Ukrajna érdekelt a jószomszédi kapcsolatokban Magyarországgal, és a kétoldalú együttműködés fejlesztésében a kereskedelem, az energia és a logisztika területén

2024. Május 08. 10:18, szerda | Külföld

A lengyel határőrség feltartóztatott egy szökött orosz katonát

Egy, a fehérorosz határon át illegálisan Lengyelországba belépő orosz katonát tartóztatott fel a lengyel határőrség.

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.