Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2012. Október 01. 05:00, hétfő | Külföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Viharfelhők Görögország felett

Viharfelhők Görögország felett

Ismét a figyelem középpontjába került Görögország: a legfrissebb hírek szerint a trojka új helyzetértékelése november előtt nem várható, pedig ez a dokumentum lenne az alapja annak, hogy az ország megkapja a második mentőcsomagból a soron következő részletet. Jelenleg a hitelezők és a görög kormány egy újabb 11,5 milliárd eurós kiadáscsökkentő programot próbál összerakni a következő két évre, egyre nyilvánvalóbb azonban, hogy az újabb költségvetési lefaragások nem oldják meg a helyzetet.

A gazdaság immár ötödik éve recesszióban van, 2012-ben 7 százalék körüli visszaesés várható, jövőre is negatív lehet a növekedés, a munkanélküliségi ráta közelíti a 25 százalékát, az elmúlt napokban pedig újra fellángolt a társadalmi ellenállás a megszorítások ellen. Az eredeti elképzelések szerint a jelenleg a GDP 160 százalékára rúgó államadósságot 2020-ra kellene 120 százalékra lefaragni, ez azonban teljesíthetetlen feltételnek tűnik. A görög kormány azt szeretné elérni, hogy a költségvetési célok teljesítésére szabott határidőt 2 évvel tolják ki, és kitart a mellett, hogy az ez által keletkező 10 milliárd eurót meghaladó finanszírozási rést a jelenleg rendelkezésre álló eszközökből (jelenlegi trojka hitelek alacsonyabb kamata, több rövid lejáratú papír kibocsátás) ki lehet tölteni, nincs szükség újabb EU/IMF pénzekre.

A határidő kitolására az EU, Párizs és Berlin is nyitottnak mutatkozik, az IMF azonban úgy tűnik, más véleményen van. A Valutaalap illetékeseinek nyilatkozataiból kitűnik, hogy az európai döntéshozókkal ellentétben nekik nincsenek illúzióik. Belátták, amit a független közgazdászok már régóta láttak: Görögország egy újabb adósságleírás nélkül nem lesz képes kikecmeregni az adósságcsapdából. A PSI (a magánszektor adósságleírása) után az IMF valószínűleg úgy gondolja, hogy elkerülhetetlen az OSI –vagyis az EU-nak, több euró övezeti jegybanknak és az EKB-nak is le kellene írnia összesen 184 milliárd dollárra rúgó görög állampapír kitettsége egy részét. (Az IMF 20 milliárd eurós követelése szenior státuszú, az EKB-nak névértéken 50 milliárd eurónyi görög papír van a mérlegében). Számítások szerint körülbelül 50 százalékos leírás lenne elegendő ahhoz,hogy a görög adósságpálya fenntarthatóvá váljon. Ehhez nyilván Európának politikai okokból nem igazán fűlik a foga, bár könyvelési vagy egyéb technikákkal elkerülhető lehet, hogy az EKB ténylegesen veszteséget írjon le (ami praktikusan azt jelentené, hogy az EKB a görög adófizetőknek juttat pénzt a többi monetáris uniós ország adófizetőjének kárára). Az ellentét tehát már nem csak a hitelezők és az adós között, de Európa és az IMF között is kiéleződött, ami reálissá teszi, hogy a jelentés legkorábban csak novemberben készül el (egyes vélekedések szerint az amerikai választások is szerepet játszanak az időzítésben) - írják a CIB Bank elemzői.Csak ez után dől el, hogy az ország kap-e újabb haladékot, az IMF továbbra is részt vesz-e a programban, vagy sor kerül-e a nem magán hitelezők adósságának részleges leírására. A következő hetekben tehát a görög kérdés folyamatosan napirenden maradhat, elbizonytalanítva a piacokat. Elképzelhető, hogy ahogy azt az európai válság során már többször megtapasztaltuk, ismét egy kompromisszumos megoldás születik, hosszabb távon azonban Görögország csak egy újabb leírással maradhat életképes az euróövezetben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).