Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2013. November 25. 13:43, hétfő | Belföld
Forrás: MTI

Veszprémben helyezik örök nyugalomra László Károly műgyűjtőt

Veszprémben helyezik örök nyugalomra László Károly műgyűjtőt

Veszprémben, a Mártírok úti zsidó temetőben helyezik örök nyugalomra december 3-án 14 órakor a svájci Mammernben elhunyt László Károly műgyűjtőt - tájékoztatta a veszprémi Művészetek Háza hétfőn az MTI-t.

László Károly november 8-án, életének 91. évében hunyt el.
A műgyűjtő 1923. július 16-án Pécsett született, középiskolai tanulmányait a cisztercita rend pécsi reálgimnáziumában végezte, majd a pécsi egyetem orvosi karára iratkozott be. Tanulmányai 1944-ben megszakadtak, a nácik Auschwitzba deportálták. Koncentrációs táborbeli időszakáról szóló könyve Út Auschwitz felé - Tóparti nyaralás címen 1955-ben jelent meg először.
László Károly 1945-ben Bázelben folytatta orvosi tanulmányait, érdeklődése az ötvenes évektől fordult a művészet felé: színdarabokat írt, művészbarátai tanácsára műkereskedelemmel kezdett foglalkozni.
A hatvanas évektől magángalériát működtetett, kiállítások szervezésével foglalkozott. A 20. század amerikai és nyugat-európai alkotói, művészei közül László Károly sokakkal személyes kapcsolatban, barátságban volt. A magyar alkotók közül Kassák Lajos, Ligeti György, Tamkó Sirató Károly, Victor Vasarely is a barátai közé tartozott, nevéhez fűződik a magyar avantgárd művészeti értékeinek felfedezése a nyugat-európai közönség számára.
A hét nagy tárgycsoportba sorolható több mint tízezer darabos gyűjteményéből 1996-ban rendeztek kiállítást Budapesten a Műcsarnokban. 2006-ban Veszprémben a Művészetek Házában, a művek bemutatására felújított Dubniczay-palotában nyílt meg a László Károly Gyűjtemény állandó kiállítása.
A gyűjtő Veszprém tiszteletbeli polgára volt, 2007-ben megkapta a a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjét, idén október 23-án pedig Pro Cultura Hungarica díjat kapott a magyar kultúra értékeinek külhoni megismertetéséért.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során