Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2016. November 13. 18:12, vasárnap | Belföld
Forrás: mti

Veszélyesen megdőlt a fonyódi Walkó kilátó

Veszélyesen megdőlt a fonyódi Walkó kilátó

A fonyódi magaspart tetején megdőlt a Walkó kilátó, a város testülete legutóbbi ülésén 8 millió forintot szavazott meg a közvetlen balesetveszély elhárítására, de a végleges megoldáshoz állami segítségre van szükség

- mondta Hidvégi József polgármester csütörtökön az MTI-nek. A polgármester elmondta: a Walkó kilátó nyugati fele 2-3 éve folyamatosan dől, az 1926-ban épült kilátó alatt jó ideje megmozdult a magaspart. Az elmúlt napok esőzései miatt tartani lehet attól, hogy egyre inkább balesetveszélyessé válik a terület; a kilátóhoz tartozó járdán több nagyobb repedés is látható, a korlátot alkotó műkő elemek pedig megdőltek. A megdőlt kerítés egyik díszét nemrégiben lelökték, a darabjait nem a magaspart lejtőin, hanem a 7. számú főút mellett találták meg.

A kilátó állami tulajdonú, a Sefag Zrt. kezelésében lévő területen épült. A polgármester tájékoztatása szerint Fonyód már 2-3 éve tárgyalásokat folytat a társasággal, a Belügyminisztériummal és az állami vagyonkezelővel, de eddig nem történt érdemi lépés. Pár hónapja Fonyód jelezte, hogy az őszi-téli esőzések idején fokozódhat a balesetveszély. Legutóbb a térség országgyűlési képviselőjéhez fordultak segítségért.

Nem várhatják meg - mondta Hidvégi József -, hogy tragédia következzen be, ezért arról döntöttek: 8 millió forintból lebontatják a kilátót, úgy, hogy a támfal megépítése után vissza lehessen helyezni majd eredeti helyére.



Fonyódnak nincs pénze egy kilátó alatti, 8-10 méteres cölöpökkel megerősített támfal megépítésére, ami 100-200 millió forintba kerülne, ezért továbbra is kormányzati segítségben reménykedik a település - tette hozzá.

A polgármester emlékeztetett arra, hogy régi probléma a 7-es főút mentén található fonyódi magaspart mozgása. Tavaly sikerült ideiglenes megoldással megállítani a további omlást a magaspart nyugati oldalán. A közútkezelő 47 millió forintos állami forrásból eltávolított mintegy 500-600 köbméternyi földet és a növényzet egy részét, majd olyan műanyag hálóval rögzítette a partfal oldalát, amely lehetővé teszi a növények megtelepedését. A végleges megoldás még itt is várat magára.

Több mint 50 millió forintért már elkészültek a tervek, az 1,8 kilométer hosszú útszakasz hosszú távú, megfelelő védelme 5 milliárd forintot meghaladó összegbe kerül - mondta Hidvégi József.

Címkék: fonyódi, kilátó, megdőlt

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni

2024. Április 15. 10:04, hétfő | Belföld

Idén is lehet szavazni az év körforgalmára