Városlista
2021. március 9, kedd - Franciska

Hírek

2012. Január 17. 07:34, kedd | Belföld
Forrás: Stop.hu/MTI

Veszélyben az Opera társulata? Tiltakoznak az énekesek

Veszélyben az Opera társulata? Tiltakoznak az énekesek

A Magyar Operaénekesek egyesület hétfőn közleményben tiltakozott a dalszínházban várható elbocsátások, a létszámleépítés ellen.

Szilárd meggyőződésük - írták, hogy a Magyar Állami Operaháznak, mint a nemzeti operajátszás letéteményesének, társulati formában kell működnie.

A közleményt azután fogalmazták meg, miután a sajtóból értesültek arról, hogy a színház jelenlegi megbízott vezetése létszámleépítésre készül: hamarosan közalkalmazotti jogviszonyban dolgozó operaénekeseket szándékozik elbocsátani.

Hétfőn reggel a magánénekesek értekezletet tartottak, amelyen az Operaház vezetősége nem volt jelen, csupán a dalszínház szakszervezetének elnöke vett részt a megbeszélésen. Az egyesület elnöksége azt közölte az MTI-vel, elvárják, mielőtt a Magyar Állami Operaház vezetése a létszámot és a jelenlegi struktúrát érintő, visszafordíthatatlan lépésekre szánja el magát, ne a sajtó útján üzengessen, hanem a korábban megígért tényleges párbeszédet, illetve mielőbbi tárgyalásokat folytasson a Magyar Operaénekesek Egyesületével, és a Magyar Állami Operaház szakszervezetével.

A Magyar Állami Operaház 36 magánénekese az utolsó énekesi társulat Magyarországon - hangsúlyozták. Megszüntetése az operaénekesi hívatást annullálja, azaz megsemmisíti. Következésképp értelmetlenné teszi a magyar énekes képzést a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen és a fővároson kívüli egyetemi zeneművészeti karokon.

Véleményük szerint a budapesti Operaház speciális helyet foglal el a magyar kulturális életben. A Magyar Állami Operaházat olyan országok operaházaihoz hasonlítani nem lehet, amely országokban több zenés színház működik, így a művészeknek számos lehetőségük van saját hazájukban színpadra lépni. Szilárd meggyőződésünk, hogy a Magyar Állami Operaháznak, mint a nemzeti operajátszás letéteményesének, társulati formában kell működnie.

A nyilvánosság figyelmét felhívják arra, hogy az elbocsátandók között magas szakmai díjakkal kitüntetett művészek vannak, több Kossuth-díjas. Nem hiszik - emelték ki -, hogy az ország, az Operaház gazdasági helyzetét néhány tucat művész jogos és méltó foglalkoztatása rontaná.

"E lépések ellen tiltakozunk és kijelentjük, hogy minden törvényes eszközt és lehetőséget meg fogunk ragadni, hogy megakadályozzuk az esztelen rombolást a magyar kulturális élet első számú nemzeti intézményében, a Magyar Állami Operaházban!" - fogalmaztak.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Március 08. 18:20, hétfő | Belföld

Varga Csaba a Mount Everest meghódítására indul

Varga Csaba erdélyi magyar hegymászó április 7-én indul Nepálba, hogy a Tisztán Magyar Everest Expedícióban első magyarként megkísérelje pótlólagos oxigén nélkül,

2021. Március 08. 17:19, hétfő | Belföld

Továbbra is Budapesten a legolcsóbb a lakossági földgáz 29 európai főváros közül

Továbbra is Budapesten a legolcsóbb a lakossági földgáz 29 európai főváros közül, az áramért pedig csak Belgrádban fizetnek kevesebbet a fogyasztók

2021. Március 08. 17:17, hétfő | Belföld

Ferenc pápa idén Magyarországra látogat

Ferenc pápa Magyarországra látogat és részt vesz a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus szeptember 12-ei záró szentmiséjén - közölte Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek hétfőn az MTI-vel.

2021. Március 08. 16:18, hétfő | Belföld

NAK: elkerülhetetlen a hús- és tejtermékek drágulása

Az emelkedő önköltség miatt az állattartók elkerülhetetlennek látják a hús- és tejtermékek drágulását - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) az MTI-vel hétfőn.