Városlista
2020. január 21, kedd - Ágnes

Hírek

2013. Január 04. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Végveszélyben az egyedülálló hévízi tündérrózsa

Végveszélyben az egyedülálló hévízi tündérrózsa

Végveszély fenyegeti a romániai Püspökfürdő rezervátumában élő hévízi tündérrózsát és két állatfajt. Kiszáradt ugyanis Püspökfürdőn az a termálvizes tavacska, amelyik a hévízi tündérrózsa, és más, Európában természetes körülmények között csak itt élő, védett állat és növényfajoknak biztosított életteret - adta hírül a Duna Híradó.

A környezetvédők évek óta figyelmeztettek a veszélyre, a tó vízszintje egy éve kezdett rohamosan csökkenni. A pusztulás oka a mértéktelen termálvízfogyasztás. Tudjuk, hogy ez egy karsztos terület, amely különféle kisebb-nagyobb üregeket tölt fel, és többek között ilyen nyílásokon, ilyen repedéseken tört a felszínre a víz - mondta a Híradónak a Körösvidéki Múzeum biológusa. Venczel Márton kifejtette: ezt a karsztos rendszert sikerült úgy átfúrni, megbolygatni, hogy a források teljesen elhaltak.

A Körösvidéki Múzeum biológusai akváriumokba mentették a tóban élő védett hal és csigafajták néhány példányát. Mivel ezeket az állatokat mesterséges körülmények között még nem sikerült szaporítani, a tóba vizet pumpálnak, hogy megpróbálják megmenteni az ott rekedt példányokat. A szakemberek szerint az egyedüli megoldás az lehet, ha kevesebb termálvizet fogyasztanak. A kitermelői engedélyek felfüggesztéséhez azonban a Román Tudományos Akadémia szakvéleménye szükséges.

Ha a testület úgy látja, hogy szükséges, a Prefektúra előterjeszti néhány felhasználó engedélyének ideiglenes felfüggesztését - közölte Claudia Timofte, a Bihar megyei prefektúra sajtószóvivője. A hévízi tündérrózsát Kitaibel Pál egyetemi tanár fedezte fel 1798-ban. A növény legközelebbi rokona a Nílus deltájában él. Európában természetes körülmények között csak ebben a melegvizű tavacskában élt, a szakemberek remélik, hogy a növény magvai az iszapban túlélik a telet, így mesterséges körülmények között tavasszal talán újra szaporítható lesz a tündérrózsa.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Január 21. 16:05, kedd | Belföld

Már mintegy száz borászat adatai találhatók meg a magyar bor honlapján

Már mintegy száz borászat adatai találhatók meg a magyar bor decemberben indult bor.hu című hivatalos honlapján - közölte a Magyar Turisztikai Ügynökség bormarketingért felelős szakértője kedden az M1 aktuális csatornán.

2020. Január 21. 15:04, kedd | Belföld

Megjelent a kormányhatározat: a kormány felfüggeszti a börtönkártérítések kifizetését

Azonnali hatállyal felfüggeszti a kormány a börtönkártérítések kifizetését, az Igazságügyi Minisztérium pedig felülvizsgálja a szabályozást

2020. Január 21. 14:04, kedd | Belföld

Többfelé tovább romlott a levegőminőség

A magas szállópor-tartalom miatt többfelé tovább romlott a levegőminőség.

2020. Január 21. 13:04, kedd | Belföld

Az italgyártók növelik az újrahasznosított műanyagok arányát

Az ásványvíz- és üdítőital gyártók 2030-ig 50 százalékra növelik az újrahasznosított műanyag alapanyagok arányát a palackokban,