Városlista
2021. június 14, hétfő - Vazul

Hírek

2013. Január 04. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Végveszélyben az egyedülálló hévízi tündérrózsa

Végveszélyben az egyedülálló hévízi tündérrózsa

Végveszély fenyegeti a romániai Püspökfürdő rezervátumában élő hévízi tündérrózsát és két állatfajt. Kiszáradt ugyanis Püspökfürdőn az a termálvizes tavacska, amelyik a hévízi tündérrózsa, és más, Európában természetes körülmények között csak itt élő, védett állat és növényfajoknak biztosított életteret - adta hírül a Duna Híradó.

A környezetvédők évek óta figyelmeztettek a veszélyre, a tó vízszintje egy éve kezdett rohamosan csökkenni. A pusztulás oka a mértéktelen termálvízfogyasztás. Tudjuk, hogy ez egy karsztos terület, amely különféle kisebb-nagyobb üregeket tölt fel, és többek között ilyen nyílásokon, ilyen repedéseken tört a felszínre a víz - mondta a Híradónak a Körösvidéki Múzeum biológusa. Venczel Márton kifejtette: ezt a karsztos rendszert sikerült úgy átfúrni, megbolygatni, hogy a források teljesen elhaltak.

A Körösvidéki Múzeum biológusai akváriumokba mentették a tóban élő védett hal és csigafajták néhány példányát. Mivel ezeket az állatokat mesterséges körülmények között még nem sikerült szaporítani, a tóba vizet pumpálnak, hogy megpróbálják megmenteni az ott rekedt példányokat. A szakemberek szerint az egyedüli megoldás az lehet, ha kevesebb termálvizet fogyasztanak. A kitermelői engedélyek felfüggesztéséhez azonban a Román Tudományos Akadémia szakvéleménye szükséges.

Ha a testület úgy látja, hogy szükséges, a Prefektúra előterjeszti néhány felhasználó engedélyének ideiglenes felfüggesztését - közölte Claudia Timofte, a Bihar megyei prefektúra sajtószóvivője. A hévízi tündérrózsát Kitaibel Pál egyetemi tanár fedezte fel 1798-ban. A növény legközelebbi rokona a Nílus deltájában él. Európában természetes körülmények között csak ebben a melegvizű tavacskában élt, a szakemberek remélik, hogy a növény magvai az iszapban túlélik a telet, így mesterséges körülmények között tavasszal talán újra szaporítható lesz a tündérrózsa.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Június 13. 18:08, vasárnap | Belföld

Megtriplázódott a májusi vendégéjszakák száma Magyarországon a tavalyihoz képest

Májusban a tavalyihoz viszonyítva több mint 200 százalékkal, több mint 1 millió 250 ezerre nőtt a vendégéjszakák száma Magyarországon

2021. Június 13. 13:02, vasárnap | Belföld

A tavalyinál jobb nyárra számít a Balatoni Hajózási Zrt.

A Balatoni Hajózási Zrt. bizakodva tekint a 2021-es nyári szezon elé, a járvány előtti idők visszatérésére számít, felújított hajókkal, kibővült menetrenddel és programkínálattal ünnepli a balatoni hajózás 175. évét

2021. Június 13. 12:00, vasárnap | Belföld

Ittasan vezetett, a gyerekei is megsérültek

Vádemelést javasolnak a vezetői engedély nélkül, ittasan balesetet okozó férfi ellen a rendőrök.

2021. Június 13. 10:07, vasárnap | Belföld

Több ország is érdeklődik a magyar fejlesztésű autós segélyhívó eszköz iránt

Több ország is érdeklődik a magyar fejlesztésű, járművekbe utólag is beszerelhető, automatikus közlekedési segélyhívó iránt - közölte az Albacomp RI Rendszerintegrációs Kft. az MTI-vel.