Városlista
2020. augusztus 11, kedd - Zsuzsanna

Hírek

2013. Január 04. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Végveszélyben az egyedülálló hévízi tündérrózsa

Végveszélyben az egyedülálló hévízi tündérrózsa

Végveszély fenyegeti a romániai Püspökfürdő rezervátumában élő hévízi tündérrózsát és két állatfajt. Kiszáradt ugyanis Püspökfürdőn az a termálvizes tavacska, amelyik a hévízi tündérrózsa, és más, Európában természetes körülmények között csak itt élő, védett állat és növényfajoknak biztosított életteret - adta hírül a Duna Híradó.

A környezetvédők évek óta figyelmeztettek a veszélyre, a tó vízszintje egy éve kezdett rohamosan csökkenni. A pusztulás oka a mértéktelen termálvízfogyasztás. Tudjuk, hogy ez egy karsztos terület, amely különféle kisebb-nagyobb üregeket tölt fel, és többek között ilyen nyílásokon, ilyen repedéseken tört a felszínre a víz - mondta a Híradónak a Körösvidéki Múzeum biológusa. Venczel Márton kifejtette: ezt a karsztos rendszert sikerült úgy átfúrni, megbolygatni, hogy a források teljesen elhaltak.

A Körösvidéki Múzeum biológusai akváriumokba mentették a tóban élő védett hal és csigafajták néhány példányát. Mivel ezeket az állatokat mesterséges körülmények között még nem sikerült szaporítani, a tóba vizet pumpálnak, hogy megpróbálják megmenteni az ott rekedt példányokat. A szakemberek szerint az egyedüli megoldás az lehet, ha kevesebb termálvizet fogyasztanak. A kitermelői engedélyek felfüggesztéséhez azonban a Román Tudományos Akadémia szakvéleménye szükséges.

Ha a testület úgy látja, hogy szükséges, a Prefektúra előterjeszti néhány felhasználó engedélyének ideiglenes felfüggesztését - közölte Claudia Timofte, a Bihar megyei prefektúra sajtószóvivője. A hévízi tündérrózsát Kitaibel Pál egyetemi tanár fedezte fel 1798-ban. A növény legközelebbi rokona a Nílus deltájában él. Európában természetes körülmények között csak ebben a melegvizű tavacskában élt, a szakemberek remélik, hogy a növény magvai az iszapban túlélik a telet, így mesterséges körülmények között tavasszal talán újra szaporítható lesz a tündérrózsa.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Augusztus 11. 05:00, kedd | Belföld

A fél országban zivatarra, felhőszakadásra figyelmeztetnek

Kedden is többfelé várható hőség, de emellett a fél országban zivatarra, felhőszakadásra figyelmeztetnek.

2020. Augusztus 11. 05:00, kedd | Belföld

Magas, néhol nagyon magas a parlagfűpollen koncentrációja

A parlagfű virágporának koncentrációja országosan a magas tartományban várható, délen, délnyugaton pedig a nagyon magas szintet is elérheti - írta a tisztifőorvosi Facebook-oldal hétfőn.

2020. Augusztus 10. 18:30, hétfő | Belföld

Enyhén nő a koronavírus-örökítőanyag mennyisége a szennyvízben

Budapesten és Debrecenben is enyhén növekszik a koronavírus-örökítőanyag mennyisége a szennyvízben a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) augusztus második hetén végzett vizsgálata szerint

2020. Augusztus 10. 17:07, hétfő | Belföld

650 településen folytatódik a szúnyogirtás

Országszerte 650 településen, 130 ezer hektárnyi területen folytatódik a szúnyoggyérítési program - tájékoztatta a program végrehajtásáért felelős katasztrófavédelmi főigazgatóság szóvivő-helyettese hétfőn az MTI-t.