Városlista
2020. március 29, vasárnap - Auguszta, Bertold

Hírek

2014. Szeptember 26. 06:00, péntek | Belföld

Végrehajtás egészségbiztosítás ellátásból – Vonható-e?

Végrehajtás egészségbiztosítás ellátásból – Vonható-e?

Vonható-e egészségbiztosítás ellátásból végrehajtás címén a hitel törlesztése? Erre szeretne választ kapni az onlinejogsebesz.hu kérdezője. Ne feledje, joga van kérdezni!

Kérdés:

Üdvözlöm!
Az érdekelne, hogy amíg terhes vagyok és már nem dolgozom vonhatnak-e a fizetésemből? Jelenleg egy végrehajtási eljárás miatt a fizetésem 33%at levonják! Adóstárs voltam szüleim devizahiteles hitelénél, amivel bedőltek és most tőlem vonnak. Párommal babát szeretnénk, de nem tudjuk, hogy ha terhes lennék, akkor is vonhatnának-e.
Válaszát előre is köszönöm!
Üdvözlettel

2014. 06. 29.

Válasz:
Tisztelt Kérdező!

Azt, hogy mikor lehet az ön bevételeiből levonást teljesíteni, az határozza meg, hogy milyen jellegű a tartozása és hogy milyen jogcímen kapja a bevételét. Tehát, hogy állapotos-e vagy sem, az a levonás szempontjából közömbös.
Ha állapotos lesz, és nem fog dolgozni, akkor már nem munkabért fog kapni, hanem valamilyen egészségbiztosítási ellátást. A munkabérből állapotos nő esetében is lehetne vonni, de az egészségbiztosítás ellátásaiból (táppénz, gyed, tgyás) bankhiteltartozásra nem lehet vonni.
Ugyanígy nem lehet vonni bankhiteltartozásra a gyesből és a családi pótlékból sem.
Fontos azonban, hogy ezeket az ellátásokat ne bankszámlára kapjuk, mert a bank nem fogja ellenőrizni, hogy milyen jogcímen folyt be a pénz a bankszámlájára, amikor kap egy letiltó végzést, és teljesíti azt. Azaz le fogja söpörni a teljes bankszámlát. A juttatásokat ilyenkor postai úton kell megküldetni magunknak, hogy érvényesüljön a védelem.
A problémára nem kizárólag az általunk megírt válasz lehet a követendő példa, elképzelhető, hogy létezik más megoldás, a kérdés más nézőpontból való megközelítése.

A fenti témáról további kérdéseket olvashat, illetve kérdéseket tehet fel oldalunkon a www.onlinejogsebesz.hu weboldalon.
Ne feledje, joga van kérdezni!

Tisztelettel:
dr. Náday Judit
ügyvéd
onlinejogsebesz.hu

Ezek érdekelhetnek még

2020. Március 29. 17:03, vasárnap | Belföld

Bankszövetség: a magyar bankrendszer a koronavírus-járvány idején is stabil

A magyar bankrendszernek magas a tőkeellátottsága, stabilan működik, a járvány korábbi szakaszában a lakosság részéről jelentkező nagyobb készpénzigényt is tudta kezelni

2020. Március 29. 15:33, vasárnap | Belföld

Katonák is segítik a kijárási korlátozás betartását

A rendőrséggel együttműködve a Magyar Honvédség Katonai Rendészeti Központ katonái segítik a koronavírus-járvány miatti kijárási korlátozás betartatását reggel 8 órától - írta a honvedelem.hu szombat este.

2020. Március 29. 13:09, vasárnap | Belföld

A rendkívüli jogrend meghosszabbításáról dönt a parlament

Az Országgyűlés hétfőn meghosszabbíthatja azoknak a rendkívüli intézkedéseknek a hatályát, amelyeket a kormány vezetett be a koronavírus-járvány elleni védekezés érdekében és lehetővé teheti,

2020. Március 29. 12:08, vasárnap | Belföld

Megállapodás született a magyar-horvát határmenti ingázásról

A magyar-horvát határmenti ingázásról állapodott meg horvát kollégájával Szijjártó Péter a közösségi oldalán vasárnap reggel közzétett bejegyzése szerint.