Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2020. Május 12. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: mti/illusztráció: pixabay

Végéhez közelítenek a tavaszi szántóföldi munkák

Végéhez közelítenek a tavaszi szántóföldi munkák

A tavaszi árpa, a zab, a magborsó és a cukorrépa vetése a múlt héten gyakorlatilag befejeződött, a napraforgót 97 százalékban, a kukoricát pedig már 912 ezer hektáron, 92 százalékban vetették el

- közölte az Agrárminisztérium (AM) hétfőn a MTI-vel. A szója vetése is felgyorsult, 71 százalékos a készültsége.

A napraforgó és a kukoricavetések az eső után sok helyen szépen kikeltek. Az elvetett napraforgótáblák gyomirtása ugyanakkor nagy kihívást jelent a növényvédelemnek, mert az alapkezelések az esetek zömében láthatóan hatástalanok voltak - írták.

Az őszi búza növekedése sok helyen lelassult, a gyengébb termőhelyi adottságú területeken gyakorlatilag megállt, a jobb talajokon még van esély az állományok regenerációjára, de a terméskiesést már nem tudja megakadályozni az esetlegesen érkező csapadék.

Több helyen a kalászosoknál a szármagasság kicsi, kevesebb szalma várható. A kalászok egy része üres, valószínűen kevesebb termés lesz.

Az őszi káposztarepce virágzása lassan befejeződik, e növénynél közepes termés várható.

Az agrártárca felhívta a figyelmet, hogy az aszály nem enyhül, a földeken továbbra is nagy szükség lenne esőre. A több mint egy hete érkezett csapadék mennyisége csak kis területen érte el a kívánatos szintet.

Az AM szerint az őszi és tavaszi vetéseknél a lehullott 5-10 milliméter eső sok helyen csak a "tűzoltásra" volt elég. A legnagyobb probléma Magyarország északi területein van. A viharos szél tovább szárítja a földet, így a kelés vontatottabb, a fejlődés gyengébb a kívánatosnál.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni