Városlista
2020. augusztus 11, kedd - Zsuzsanna

Hírek

2015. Június 03. 07:18, szerda | Belföld
Forrás: MTI - fotó:hirado.hu

Varga Mihály: növelni kell a vállalati hitelállományt a bankoknál

Varga Mihály: növelni kell a vállalati hitelállományt a bankoknál

A vállalati hitelállomány növelésére van szükség a bankoknál azért, hogy több beruházás valósuljon meg és több munkahely jöjjön létre - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter kedd este az M1 aktuális csatornán.

A miniszter hozzátette: a kormány adókedvezménnyel szeretné ösztönözni a bankokat a hitelezési aktivitás növelésére, 2016-ban összesen 10 milliárd forintot igényelhetnek vissza a vállalati hitelállományukat növelő bankok.

Varga Mihály szerint a jegybanki alapkamat szintje a gazdaság állapotát, az inflációs várakozásokat nézve a kedden megjelent londoni elemzésekkel egyetértve, 1,3-1,2 százalékig is csökkenhet.

A monetáris tanács a legutóbbi kamatcsökkentéssel jó döntést hozott, további csökkentésnek is van tere - mondta.

Az egészségügyi fejlesztésekre az elmúlt években több mint 300 milliárd forintot fordított a kormány hazai és uniós forrásokból. Olyan finanszírozásra kell hosszú távon átállni a szektorban, amely az ellátás nagyságát a gazdaság lehetőségeihez igazítja - hangsúlyozta Varga Mihály. Leszögezte: a fejlesztések folytatódnak, a bérrendezés elindul, jövőre 15,3 milliárd forinttal többet fordítanak egészségügyi dolgozók ellátására.

Varga Mihály szerint a 2016-os költségvetéshez benyújtott ellenzéki javaslatok több száz milliárd forint bevételkieséshez vezetnének.

A személyi jövedelemadó 16-ról 15 százalékra csökkentésével több mint 4 millió ember érezheti, hogy több marad nála, javul az életminősége - mondta.

Kitért arra, hogy az elmúlt hónapokban két nagy hitelminősítő is stabilra változtatta Magyarország kilátásait.

Magyarország felminősítése többletkeresletet támaszthat az állampapírok iránt - tette hozzá.

A gazdasági tárca vezetője szerint az ország adósságfinanszírozása évről évre könnyebb, a GDP-hez viszonyított államadósság tavaly 76,9 százalékra csökkent. Jövőre a tárca számításai szerint az ideinél 72-75 milliárd forinttal kevesebbet kell adósság megújítására költeni.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Augusztus 11. 15:05, kedd | Belföld

A magyarok többsége beadatná a koronavírus elleni védőoltást egy felmérés szerint

A megkérdezettek többsége szerint lesz koronavírus elleni védőoltás legkorábban egy év múlva, amit a lakosság 55 százaléka nagy valószínűséggel beadatná magának

2020. Augusztus 11. 14:12, kedd | Belföld

Csökkent az ásványvíz, a gyümölcslé és az üdítőital forgalom az első fél évben

Mintegy 8 százalékkal 1177 millió literre csökkent az ásványvizek, ízesített vizek, szénsavas üdítőitalok, gyümölcslevek és jegesteák eladott mennyisége az első fél évben a tavalyi év hasonló időszakához képest

2020. Augusztus 11. 12:08, kedd | Belföld

A szakképzésben és a felnőttképzésben is igényelhető lesz a diákhitel

A szakképzésben és a felnőttképzésben is igényelhető lesz a diákhitel jövő áprilistól - mondta a Diákhitel Központ vezérigazgatója az M1 csatorna hétfő esti műsorában.

2020. Augusztus 11. 10:06, kedd | Belföld

Részletes járványügyi protokoll fogja segíteni az iskolákat szeptembertől

A kormány és a pedagógusok továbbra is arra készülnek, hogy hagyományos rendben kezdődhet meg szeptemberben az új tanév, de folyamatos az egyeztetés a lehetséges forgatókönyvekről.