Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2013. Október 28. 05:00, hétfő | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Varga Mihály: jövőre reális cél a két százalékos növekedés

Varga Mihály: jövőre reális cél a két százalékos növekedés

Szakítani kell azzal a gazdaságpolitikával, amely hitelből próbált gazdaságfejlesztési programokat elindítani, s ezzel végletesen kiszolgáltatta az országot olyan gazdaságpolitikai koncepcióknak, amelyek nem az ország érdekeit szolgálták. A legfontosabb, hogy a magyar kormány a saját országának, a magyar nemzetnek az érdekeit szolgálja, hangsúlyozta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, aki szerint jövőre reális cél a kétszázalékos növekedés.

Varga Mihály nem számít arra, hogy a hitelminősítők az alacsony hiány ellenére módosítják Magyarország hitelminősítését, úgy tűnik, hogy magatartásuk az országgal szemben elég kritikus. A piac azonban ezt már megtette, hiszen az elmúlt hónapokban végrehajtott devizakötvény kibocsátás sikeres volt, ami mindenképpen jó jel, másrészt a hazai piacról a magyar államadósság megújítása, a lejáró tartozások visszafizetése eddig gond nélkül megtörtént, tehát nem csak a külső, hanem a hazai szereplők is bíznak a kormányban, fogalmazott a miniszter.

A kormány a következő évre két százalékos növekedést vár, egyes elemzők azonban csak 1,3 százalékot tartanak reálisnak. Ezzel kapcsolatban Varga Mihály azt mondta: a növekedés várható mértékében van ugyan eltérés az elemzők között, abban azonban egyetértenek, hogy az idei év növekedéséhez képest jövőre biztos, hogy magasabb lesz a növekedés. Hozzátette: a növekedés megteremti annak a lehetőségét, hogy a családtámogatási intézkedések, a közfoglalkoztatás bővítése, a munkahelyteremtő programok, a munkahelyvédelmi akcióterv folytatása megvalósuljon 2014-ben, s közben az államháztartás hiányát is három százalék alatt lehet tartani.

A 2014-es év a fogyasztás szempontjából is kedvezőbb lehet, amely szintén segíti majd a gazdaság növekedését. Az elmúlt években az embereknek a megnövekedett adósságokat kellett törleszteniük, és a napi túlélésért küzdöttek, így a fogyasztás háttérbe szorult. Ebben az évben azonban már tapasztalható volt egy enyhe mértékű növekedés, jövőre pedig a kormány 1,9 százalékos fogyasztásnövekedésre számít. Ez azért várható reálisan, mert a 2014-es költségvetésben van egy nagyon erős pedagógus béremelés, továbbá a családi adókedvezmény lehetőségével január elsejétől 260 ezer család tud majd élni, s a rezsicsökkentés eredményeképpen is több pénz marad a családoknál, magyarázta Varga Mihály.

A nemzetgazdasági miniszter hozzátette: növekedési forrás lehet az innováció is, hiszen kutatás-fejlesztésre az elmúlt húsz évben nem fordított akkora összeget az ország, mint most: a bruttó hazai össztermék több mint egy százalékát.

A kormány november elsejéig várja, hogy a bankok letegyék az asztalra azt a tervet, amely elviselhetővé tenné a devizahitelesek terheit. Ha ez nem történik meg, a kormány jogszabályt alkot. Varga Mihály azt mondta: a bankok eddig nem tettek túl sokat azért, hogy a devizahiteleseken érdemben segítsenek. Hozzátette: a nemzetgazdasági minisztérium már dolgozik azokon a jogszabályokon, amelyeket november elseje után beterjesztenek a parlamentbe, s erről a jegybank és a bankszövetség munkatársaival is szakmai egyeztetés folyik. Minderről a hirado.hu ad tájékoztatást,

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő utat

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő, 3,6 kilométer hosszú, 8647-es számú utat hétfő délután.

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: az Európai Unió bővítésének felgyorsítása lesz a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb célja

Az Európai Unió (EU) bővítésének felgyorsítását nevezte a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb céljának a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán hétfő este.

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;