Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. Május 19. 05:00, vasárnap | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Varga: meg kell győzni Brüsszelt, hogy tartani tudjuk a hiánycélt

Varga: meg kell győzni Brüsszelt, hogy tartani tudjuk a hiánycélt

Varga Mihály szerint, ha az Európai Unió a szokásos gyakorlat szerint dönt a túlzott deficiteljárások jövőjéről, akkor Magyarországnak le kell kerülnie a szégyenpadról, ahová a korábbi kormányok ültették. A nemzetgazdasági miniszter a Magyar Hírlapnak adott interjújában azt mondta, a következő két hétben próbálják meggyőzni az EU-illetékeseket, hogy Magyarország idén és jövőre is képes 3 százalék alatt tartani az államháztartási hiányt.

A hiányt újabb egyenlegjavító intézkedések nélkül is tudja teljesíteni az ország, az uniós nyomás miatt azonban szükséges volt korrekciós tételek felmutatására - mondta Varga Mihály. A tárcavezető hangsúlyozta azt is, hogy a piac hazánk mellett áll, ezzel szemben a hitelminősítők – szakmailag felettébb vitatható módon – kitartanak korábbi álláspontjuk mellett, így az idén vélhetően nem javítanak a magyar besoroláson. Varga Mihály szerint a javuló makrogazdasági és pénzügyi helyzet miatt itt lenne az ideje, hogy felülvizsgálják korábbi döntésüket a nemzetközi szervezetek.

Varga Mihály azt is elmondta, hogy a megugró államadósság-ráta mögött az áll, hogy hosszú idő után újra meg tudott jelenni Magyarország a deviza-állampapírpiacon, a dollárkötvény-kibocsátásunk – amelyet egyébként hatszorosan jegyeztek túl – pedig növeli az adósságállományt. A mutató azt is jelzi, hogy a tartósan fenntartható pályához nem elegendő a költségvetési hiányt alacsony szintre csökkenteni, a gazdasági növekedés és a forint árfolyamának alakulása is jelentős hatással van az adósságra. De mindkét említett tényezővel egyre jobban állunk.

A kedvező első negyedéves GDP-adat után a többi negyedév teljesítménye – várakozásaink szerint – még jobb lesz. Az export mellett a fogyasztás nőhet kis mértékben, illetőleg a mezőgazdaság produktuma is jobb lehet a tavalyinál. A forint árfolyamát illetően egyetértek Matolcsy György jegybankelnök úrral, hogy a jelenlegi, 290-es euróval szembeni szint jót tesz a kivitelnek, de ugyanilyen fontos a devizahitelesek esetében is a javuló árfolyam.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 17:27, hétfő | Belföld

Állami látogatásra Magyarországra jön a kínai elnök

Sulyok Tamás köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök meghívására állami látogatásra Magyarországra érkezik május 8-án Hszi Csin-ping kínai államfő

2024. Április 29. 15:00, hétfő | Belföld

EMBERTELEN PODCAST

AI-ok randiznak a Betone új podcastjában

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón: