Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. November 22. 12:16, péntek | Külföld
Forrás: http://www.hirado.hu

Valami becsapódott: hatalmas robbanás a magyar határ közelében

Valami becsapódott: hatalmas robbanás a magyar határ közelében

Egyelőre csak találgatnak a szalárdiak, hogy mi okozott hatalmas robbanást és fényjelenséget a magyar határhoz közeli, romániai község felett. Hivatalos magyarázat nincs.

Hangrobbanás történt? Meteor vagy egy műhold semmisült meg? Senki sem tudja, de az tény, hogy a partiumi Szalárd község lakói egyik éjszaka óriási robbanásra ébredtek, több ablak is megrepedt, egy tűzfal pedig leomlott.

Farkas Antal, a szalárdi önkormányzat munkatársa a Hajnal-táj pénteki adásában elmondta, azt hitte, a templom tornya dőlt le. A robbanás után Nagyvárad felé elnézve egy 3 méter széles és 20 méter hosszú rózsaszínes jelenséget láttak a levegőben.

Egy másik helybeli arról számolt be, hogy a robbanás éjszaka háromnegyed háromkor történt a romániai településen, a detonáció akkora volt, hogy a háza is megrezdült egy kicsit; először megijedtek, mert azt hitték, bomba lépett működésbe. Látni nem láttak semmit, mert nem mertek kimenni az épületből, hogy megnézzék, mi történt. Egy további nyilatkozó hozzátette, a gránátrobbanás semmi ahhoz képest, ami Szalárdon történt.

A detonáció a környékbeli falvakig is elhallatszott, 30 kilométeres körzetben lehetett észlelni. A robbanást követően a település melletti szántóföldön egy fél méter mély és egy méter széles kiégett gödröt találtak, valamint a környező növényzet elszenesedett.

Nagy Miklós, a magyar határhoz közeli település polgármestere azt mondta, sokak szerint meteorit húzott el a község felett, egy kis darabja levált, és becsapódott a földbe. Az önkormányzati vezető szerint azonban ez nem állja meg a helyét, mert egy ilyen objektumot a kutatóknak, csillagászoknak is észlelniük kellett volna. A másik verzió, hogy egy műhold vagy valamely más repülő égitest robbant fel Szalárd felett – tette hozzá.

A polgármester értesítette a rendőrséget és a katasztrófavédőket is, kimentek ugyan a helyszínre, de eddig semmilyen választ nem kapott tőlük. Ez egy kicsit aggasztó, mert ők lennének azok, akiknek magyarázattal kellene szolgálniuk. Nagy Miklós úgy véli, lehet, hogy ők sem tudják, mi történt, vagy ha igen, akkor nem mondhatják el. Persze az emberek fejében még mindig ott motoszkál a kérdés, hogy mi volt ez, és bekövetkezik-e holnap is – tette hozzá.

Csukás Mátyás nagyszalontai amatőr csillagász a Kossuth Rádió műsorának azt mondta, évente mintegy tízezer tonna meteor érkezik bolygónk légkörébe, amelyek többsége még földet érés előtt elég, azok nagy része pedig, amelyek elérik a felszínt, a tengerekbe zuhan. A maradék jut a szárazföldre, de ezek közül is nagyon kevés hullik lakott területre. Azt is tudni kell a meteoritokról, hogy amelyik leér a felszínre, az szinte már kihűlt állapotban van, így nem égetheti meg a talajt, és nem gyújtja fel a környező növényzetet. Olyan égi lángnyelv sincs a meteorit után, amelyről egyes szemtanúk beszámoltak a robbanást követően.

A Bihar megyei katasztrófavédelmi igazgatóság sajtószóvivője mikrofon előtt nem nyilatkozott az ügyben, annyit viszont elmondott: kint jártak a helyszínen, talajmintát vettek, és megállapították, hogy nincs fertőzésveszély, sem biológiai, sem nukleáris szennyeződést nem találtak.

Nevük elhallgatását kérő szalárdi lakosok azt állították, hogy az esemény másnapján egy hatalmas helikoptert és katonai festésű terepjárókat láttak a környéken, éjszaka pedig több tucat elemlámpa fényét lehetett látni a környező szántóföldeken.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Külföld

Hivatalos meghívásra előre be nem jelentett látogatást kezdett Elon Musk Kínában

Elon Musk, a Tesla elektromosautó-vállalat vezetője a kínai nemzetközi kereskedelmi tanács meghívására előre be nem jelentett látogatást kezdett vasárnap az ázsiai országban, és találkozik magas rangú kínai vezetőkkel -

2024. Április 28. 08:59, vasárnap | Külföld

Épületek tucatjai semmisültek meg a tornádókban az Egyesült Államok középső részén

Többen megsérültek és lakóépületek tucatjai semmisültek meg az Egyesült Államok középső részén tomboló tornádókban - derült ki a helyi idő szerint szombat reggeli összegzésekből.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak