Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2018. Október 31. 10:07, szerda | Külföld
Forrás: Járai Judit, az MTI tudósítója jelenti:

Vádat emeltek tíz kínai hírszerző ellen ipari kémkedésért Amerikában

Vádat emeltek tíz kínai hírszerző ellen ipari kémkedésért Amerikában

Vádat emelt tíz kínai hírszerző ellen ipari kémkedésért kedden az amerikai igazságügyi tárca.

A minisztérium közleménye szerint a kínai hírszerzők és a velük együttműködő számítógépes hackerek repülőgép-technológiai információkat akartak eltulajdonítani 2010 és 2015 között.

A kaliforniai San Diego szövetségi bíróságán két kínai hírszerző és hat, általuk irányított számítógépes hacker, valamint egy francia gyár két kínai székhelyű alkalmazottja ellen emeltek vádat. A gyanú szerint egyikük információkat adott ki a kínai hírszerzésnek a vállalat hackertámadás miatt elrendelt belső vizsgálatáról, a másik pedig kémszoftvert telepített a vállalati számítógépes rendszerre.

A vádlottak nemcsak az Egyesült Államokban próbáltak ipari és kereskedelmi titkokat megszerezni: Ausztráliában, az Egyesült Királyságban és Franciaországban, összesen 13 vállalatnál kémkedtek. Egyelőre csak a Los Angelesben lévő, gázturbinákat gyártó Capstone Turbines cég neve került nyilvánosságra.

"Ez csak a kezdet. Szövetségi partnereinkkel együtt megkétszerezzük erőfeszítéseinket Amerika találékonyságának és beruházásainak védelmében" - fogalmazott John Demers, az igazságügyi tárca nemzetbiztonsággal foglalkozó részlegének vezetője.

Október elején Belgium kiadott az Egyesült Államoknak egy kínai ipari kémet, aki szintén repülőgépekre vonatkozó kereskedelmi titkokat próbált meg kifürkészni. Szeptemberben pedig egy kínai születésű amerikai tartalékos katonát tartóztattak le, mert a gyanú szerint a kínai hírszerzéssel együttműködve segített amerikai ügynököket beszervezni.

A washingtoni kínai nagykövetség egyelőre nem kommentálta a történteket.

Címkék: amerika, kína, kém, kémkedés, vád

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.