Városlista
2020. február 25, kedd - Géza

Hírek

2017. Július 07. 07:20, péntek | Külföld
Forrás: mti

Vádalku után két év börtönre ítélték az egyik hírhedt orosz hackert

Vádalku után két év börtönre ítélték az egyik hírhedt orosz hackert

Két évi börtönbüntetésre ítélte vádalku eredményeként egy moszkvai bíróság Vlagyimir Anyikejevet, annak az orosz hackercsapatnak a vezetőjét,

amely kalóztámadásokat hajtott végre az elmúlt években magas rangú tisztségviselők internetes fiókjai ellen.

Az orosz mesefiguráról elnevezett hackercsapatnak, a Saltaj Boltajnak a vezetőjét 2016 októberében tartóztatták le, s a mostani bírósági döntés értelmében bűnösnek nyilvánították abban, hogy engedély nélkül fért hozzá bizalmas, személyiségi jogokat is sértő informatikai adatokhoz.

A vádalkuban Anyikejev elismerte bűnösségét, az ugyancsak bíróság előtt álló két társa azonban erre nem volt hajlandó, s a Ria Novosztyi orosz hírügynökség szerint ők akár öt évi szabadságvesztésre is számíthatnak.

A hackercsoport "áldozatai" között egyaránt van vezető banki tisztségviselő, neves televíziós műsorvezető, az orosz államfő környezetében dolgozó tisztségviselő, tanácsadó, valamint Natalja Tyimakova miniszterelnöki szóvivő is.

Hatalmas visszhangot váltott ki az az eset, amikor a hackercsoport 2014-ben magára vállalta a felelősséget azért a számítógépes kalózkodásért, amelyet Dmitrij Medvegyev orosz kormányfő Twitter-profilján hajtottak végre. Ennek következtében a miniszterelnök nevében jelentek meg ott olyan mondatok, mint: "Lemondok. Szégyellem magam a kormány intézkedései miatt. Bocsássanak meg!" A behatolók olyan álinformációkat is elhelyeztek benne, mint például azt, hogy a fényképezést közismerten kedvelő miniszterelnök távozása után "szabadúszó fotós" lesz.

Azt is írták Medvegyev nevében, hogy Oroszország visszatérhet az 1980-as évekbe, ami szomorú. "Ha ez a kollégáim célja a Kremlben, akkor hamarosan elérjük" - állt az oldalon mindaddig, amíg a szakemberek ki nem törölték a tartalmát.

A Saltaj Boltaj blogját és Twitter-profilját Oroszországban korábban hozzáférhetetlenné tette a médiafelügyelet. Nemrég ugyanis szintén ez a társaság hozta nyilvánosságra Arkagyij Dvorkovics miniszterelnök-helyettes elektronikus levelezését, és júniusban a kormány sajtószolgálata nevében ők küldtek szét az orosz tömegtájékoztatási eszközöknek egy olyan "közleményt", amely szerint menesztették az állami vasúttársaság elnökét, Vlagyimir Jakunyint.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Február 24. 17:29, hétfő | Külföld

A tömegbe hajtott egy autós egy németországi farsangi felvonuláson

Belehajtott egy autós a tömegbe hétfőn egy farsangi felvonuláson a németországi Volkmarsenben, többen megsebesültek - közölte a területileg illetékes észak-hesseni rendőrkapitányság.

2020. Február 24. 13:48, hétfő | Külföld

Emelkedett a halottak és a fertőzöttek száma is Észak-Olaszországban

Újabb idős beteg veszítette életét az új koronavírus okozta fertőzés következtében az északnyugat-olaszországi Lombardia tartományban, ahol már 160 fölé emelkedett a betegek száma

2020. Február 24. 12:29, hétfő | Külföld

Az EU 232 millió eurót különít el a vírus visszaszorítására

Az Európai Unió 232 millió eurót (mintegy 76,5 milliárd forint) különített el a vírus világméretű elterjedésének megelőzésére és a járvány visszaszorítására, valamint a felkészülés fokozására

2020. Február 24. 07:27, hétfő | Külföld

Több kínai tartomány csökkentette a készültségi fokozatát a biztató adatok nyomán

Több kínai tartomány csökkentette az új típusú koronavírus-járvány miatti készültségi fokozatát hétfőtől, miután az elmúlt napok adatai szerint az ország nagy részén sikerült megfékezni a vírus terjedését.