Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2013. Június 10. 21:28, hétfő | Életmód
Forrás: http://hvg.hu

Úristen, szakad! Úristen, szünet van!

Úristen, szakad! Úristen, szünet van!

A gyerekek imádnak pocsolyában ugrálni, az esős időkre tehát elég, ha beszerzünk egy jó gumicsizmát? Vannak azért ennél tartalmasabb programok is a fővárosban. Kiválogattunk pár szájtátós, ugrálós és visongós elfoglaltságot.

Szájtátós

Az a jó a gyerekekben, hogy ha valahol tetszik nekik, akkor nem unják meg olyan könnyen. Ezért a városligeti Közlekedési Múzeum, a Ludovika téri Természettudományi Múzeum mindig jó alternatíva az esős időre. Utóbbiban ráadásul nemcsak az időszakos kiállítások újdonságai izgalmasak, hanem az állandó növény-, állat- és embertani tárlatokat és az őslény- és ásványtár kínálatát sem árt olykor ismét bejárni a gyermekkel. Május közepe óta amúgy a paleontológus-palánták örülhetnek, az Ősvilágok tanúi című anyag bemutatja, hogyan történik az egyes leletek restaurációja, ez a tárlat épp iskolakezdésig látogatható.

A Maci Laci-rajongók ugyancsak jól járnak, a napokban nyílik egy magyar utazó fotókiállítása. A kiállítás anyaga 22 egyesült államokbeli nemzeti park fotóiból válogat, köztük a híres Yellowstone és a Grand Canyon is szerepel, kiegészítve néhány városfotóval, hogy bemutassa az USA kontrasztjait: az ipar, a kereskedelem, a fegyverkezés kontra az egyedülálló természeti kincsei. A fotókon keresztül megismerkedhetünk a táj különleges flórájával, faunájával és geológiai érdekességeivel. Július 21-ig gyerekeknek 300, felnőtteknek 600 forintért.

Nemrégiben a Millenáris parkba költözött Láthatatlan Múzeum kötelező program szinte minden korosztálynak. A vaksötétben nem csupán azt érezhetjük át, hogy miként kénytelen boldogulni az, aki elvesztette szeme világát, de tesztelhetjük nyitottságunkat, alkalmazkodó képességünket, és leckét kapunk boldogságból is. Sőt, még közelebb kerülhetünk gyerekünkhöz is: a sötétben máshogy leszünk egymásra utalva, a gyerek hirtelen ragaszkodóbb lesz, rácuppan az anyjára, egy tapodtat sem akar nélküle menni, ami kifejezetten jót tesz a szülő-gyerek kapcsolatnak. Főleg, ha már abban a korban van a csemete, hogy a kinti, látó világban kezd ciki lenni neki a kéz a kézben járkálás.

Tavaly év végén nyitott a Döbrentei utcában a Mesemúzeum. A „Magyar tündérmese világa” című állandó kiállításban meseutat járhat be a látogató: a meseindító üveghegyen átkelve, próbákat teljesítve, akadályokat leküzdve juthat az áhított „felekirályságig”.

A múzeum minden szegletében mesére bukkanunk. A kapualjban a régi porolóról különleges szőnyeg lóg: zsebei izgalmas programajánlatokat és olvasnivalókat rejtenek. Szemben rajzok, képek és tárgyak segítségével a ház története elevenedik meg. Az udvarról nem hiányzik a kút sem, amelyből – ki tudja – talán az élet vize fakad, de biztos nem árt meglocsolni vele az udvar közepén az ég felé kapaszkodó fát. A termekben meseutat lehet bejárni. Ahhoz, hogy átkeljünk a sűrű sötét erdőn, bátorságra és találékonyságra van szükség, s a próbákat teljesítve eljuthatunk a királyi trónig. A mosdóban varázstükrökből Nyakigláb, Csupaháj vagy Málészáj tekint vissza ránk.

Bentebb, a Műhelyben igazi meseírókkal találkozhatunk. A gyerekek rengeteg mesekönyv közül válogathatnak, beülhetnek a hallgató-kuckóba, kipróbálhatják magukat a színpadon vagy elkészíthetik saját mesefilmjüket. A Mesemúzeum missziója, hogy már 3–4 éves kortól előkészítsék a meseismereteket és érzelmileg megalapozzák az olvasástanulást, az irodalom befogadását, de különböző programokkal hatéves kortól fejlesszék a nyelvi tudatosságot, a beszéd- és szövegértést, az ehhez szükséges készségeket. A nyári táborok mellett, ha odamegy szülő és gyerek, garantáltan elkötelezettje lesz a klasszikus és kortárs gyermekirodalom alkotásainak.

Az esős napokra ezeken kívül még érdemes ellátogatni a népligeti Planetáriumba csillagokat nézni, vagy a Nagytétényi útra a Tropicariumba egy száraz búvárélményért.

Visítós

Van jó pár játszóház a városban: a legnagyobbak a Westend melletti Mini City, a XI. kerületi Elevenpark és az Állatkertben található fedett park. Az elsőben 2500 forintba kerül a napijegy, míg a kísérőnek 990 forintot kell kifizetni, a tematikája pedig a felnőtt világ leképezése: van mini KRESZ-pálya, Lilliputi áruház, konyha és még rendőrautó is a kicsiknak.

Az Elevenpark úgy hirdeti, hogy Budapest minden részéből maximum húsz perc alatt elérhető, amiben a dél-budai dugó nincs benne. A Dunával párhuzamos Budafoki út és a XI. kerület központjába vezető Hengermalom út kereszteződésénél található, az Új Buda Center 2. emeletén és jó 500 forinttal olcsóbb a gyerekjegy, mint a Mini Cityben. Sőt, este 6 után kedvezményes jegyet lehet váltani, nagyszülők pedig ingyenesen kísérhetik az unokákat a hatalmas játszóházba, ahol az ugri-bugri (trambulin) és zsum-zsum (Forma 1-es autók) és a dojng-dojng (labdázó) programok közben lehet kifárasztani a gyerekeket.

Az Állatkertben is vannak olyan részek, amelyeket esőben meg lehet látogatni, a Varázshegy például nemrégiben nyílt egy teljesen fedett részen, amiről a városban.blog is írt beszámolót: "Egy high-tech bemutatótér fogadott ugyanis Szikla belsejében, annyi meglepetéssel, hogy nem is tudtam mindent felfogni… a legapróbb részletekben is nagyon igényesen állították össze a helyet. Volt például, hogy az állati tollakat, csontvázakat egy szekrényben rejtették el, és neked kellett kihúzogatni a fiókokat, hogy megnézhesd ezeket. Máshol egy hangyakolóniát figyelhettünk meg, ahogy egy sok méter hosszú, átlátszó csövön keresztül viszik a táplálékot a bojba. Máshol egy hűtőszekrény állta utunkat. Mivel a rovarszekció közelében voltunk, félve nyitottuk ki az ajtót. Odabent az agglegények legszörnyűbb jelzése fogadott minket, ami csak a takarításra okot adhat: kiömlött ételmaradékokon mászkáltak a csótányok és egyéb rovarok – egy plexi mögött természetesen”.

A Varázshegybe ugyanaz a jegy érvényes, mint az Állatkertbe, ami nem olcsó (gyereknek 1800, felnőttnek 2500 forint), de vannak más fedett részei is a területnek, így az Akvárium és a Pálmaház is látogatható.

Az Állatkerti játszóházba viszont van felár, ide plusz 900 forintot kell fizetni hétköznap, hétvégén pedig 1100-at óránként, ha pedig csak a játszóházba szeretnénk bejutni, akkor ez a legdrágább budapesti gyerekmóka: 1500 forintot kell kicsengetni érte óránként. A 800 négyzetméteres térben különböző egységekben lehet ismerkedni az állatvilággal, de homokvárat is építhetnek, és terepasztalon is kipróbálhatják magukat a gyerekek. Egyhetes tábort is szerveznek itt, napi három étkezéssel, két darab Zoo tábor feliratos pólóval 49 500 forintért, egy szülő szerint: méregdrága, de egyszer egy életben megéri befizetni a gyereket (június 14-ig van az idei nyárra a befizetési határidő).

Nézni, mint a moziban

A nyáron lesznek gyerekfilmek is a mozikban, így a klasszikus esőnapi programra se lesz gondja a gyerekes szülőknek. Június végén jön ki a Szörny Egyetem, ami a nagysikerű, 2001-es Szörny Rt. előzménye. A Szörny Rt.-ben Mike Wazowski és James P. Sullivan, vagyis Sulley elválaszthatatlan jó barátok, ám ez korántsem volt mindig így. A szörnyek még az egyetemi évek alatt ismerkedtek össze, és már az első pillanattól fogva ki nem állhatták egymást, hiszen nem is különbözhettek volna jobban mind külsejük, mind pedig jellemük alapján. A Szörny Egyetem most feltárja hőseink rejtélyes múltját, és megtudhatjuk, hogy Mike és Sulley végül hogyan léptek túl a köztük lévő ellentéteken, és milyen kalandok során váltak végül a legjobb barátokká. A bemutató június 27-én lesz, és A Szörny Egyetemből Fungus hangját (Randall társa) a híres Frank Oz adja, aki Yoda és Miss Röfi eredeti hangja egyben.

Augusztusban, a nyári szünet utolsó heteire pedig a Repcsik című mesefilmmel lehet elidőzni, ami légi válasz a Verdákra: a rozsdás, de hatalmas szívű permetezőgép úgy dönt, benevez egy gyorsasági versenyre, de amellett, hogy nem kifejezetten vadászgép alkat, még tériszonya is van a magasban. A felkészülésben Skipper, a haditengerészet gépe segít neki, összefogásukkal talán lesz esélye Rozsdásnak, hogy megnyerje kupát. A film augusztus 15-étől látható majd a mozikban.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 08:55, vasárnap | Életmód

Fonogram-díjátadó: a Zaporozsec, a Carson Coma, Rúzsa Magdi, Pogány Induló és a Góbé is nyert

Mások mellett a Zaporozsec, a Carson Coma, Rúzsa Magdi, Pogány Induló, Saya Noé, a Thy Catafalque és a Góbé is Fonogram-díjat kapott a szombaton a budapesti Barabás Villában tartott eseményen.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Életmód

Erdősítés: Cél, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka legyen erdős terület

A kormány célja, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka erdővel, fával borított terület legyen - hangsúlyozta az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára pénteken a Csongrád-Csanád vármegyei Dócon.

2024. Április 26. 13:53, péntek | Életmód

A munkabér az elsődleges munkahelyválasztási szempont Magyarországon

A munkahelyválasztásnál a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges, ezt követi a munkahelyi légkör és a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol nem kell tartani a leépítéstől

2024. Április 26. 06:43, péntek | Életmód

Denevérvirológiai kutatás kezdődik a Pécsi Tudományegyetemen

Európai denevérekben előforduló vírusok kutatására indított nemzetközi programban vesznek részt a Pécsi Tudományegyetem (PTE) szakemberei - közölte a baranyai felsőoktatási intézmény az MTI-vel.