Városlista
2024. május 17, péntek - Paszkál

Hírek

2014. Március 19. 12:52, szerda | Külföld
Forrás: MTI

Ukrán válság - Győri Enikő: nincs jobb uniós válasz a társulási megállapodásnál

Ukrán válság - Győri Enikő: nincs jobb uniós válasz a társulási megállapodásnál

Nincs jobb, kézzelfoghatóbb európai uniós válasz az ukrán válságra annál, hogy pénteken az Európai Tanács ülésén aláírják a korábban kidolgozott EU-ukrán társulási megállapodás politikai részét - mondta Győri Enikő, a Külügyminisztérium EU-ügyi államtitkára egy szerdai budapesti sajtóbeszélgetésen.

Az államtitkár kiemelte: ezzel teljesül a kijevi Majdanon tüntető ukránok követelése.
Bár folyik a propaganda az EU megosztottságáról, és valóban eltérőek a tagállamok érdekei, érintettsége, az EU viszonylag gyorsan és egységesen megfelelő választ adott a helyzetre - vélekedett. Hozzátette: ugyanakkor mindenképpen figyelembe kell venni, hogy egyes tagállamokat komolyabban érint az ukrajnai helyzet, mint másokat.
Győri Enikő közölte: az uniós tagállamok állam- és kormányfői csütörtök este egyeztetnek az ukrajnai helyzetről, amelyre "reagálni kell, és fognak is". Erre az országokban az elhatározás megvan, mindenki érti a helyzet súlyát, és "van még a tarsolyban eszköz" - jelentette ki.
Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy az unió korábban hármas szankciórendszerről döntött, ennek a második lépcsőfokánál tart most, bizonyos személyek beutazását megtiltotta, és vagyonukat befagyasztotta. Itt is van még mozgástér, de el kell dönteni, hogy szükséges-e a harmadik lépcsőfokig eljutni - mondta.
Megjegyezte: több tagállam emellett a kétoldalú kapcsolatokban - például a katonai együttműködésben - is hozott intézkedéseket.
Győri Enikő szerint az EU most jobban érti, hogy kit mennyire érint érzékenyen a helyzet az energiaellátás biztonsága miatt. Magyarország a legkiszolgáltatottabb országok között van ebből a szempontból. Az uniónak kiegyensúlyozott lépéseket kell hoznia a szolidaritás elve alapján, a terhek megosztásával - mutatott rá, hozzátéve, jelenleg hatástanulmány készül arról, kit hogyan érint az ukrán válság.
Kérdésre válaszolva közölte: az uniós országok Európa-ügyi tárcavezetőinek keddi ülésén nem került szóba Paks kérdése. Minden tagállamnak önálló energiapolitikája van, és Európában máshol is épülnek atomerőművek - mondta.
Minden tagállam maga felelős azért, hogy milyen forrásokból fedezi az energiaszükségletét - magyarázta. Az államtitkár arról is beszélt, hogy az Európai Tanács ülés napirendjén szerepelnek gazdasági kérdések, a versenyképesség és az iparpolitika. Emellett az energia is téma lesz.
Győri Enikő a szén-dioxid kibocsátásának csökkentésről és a megújuló energiaforrások felhasználásáról szóló európai bizottsági javaslattal kapcsolatban azt mondta, hogy a gazdagabb országoknak nem nehéz teljesíteniük ezeket a célokat, de "a nehezebb örökséggel induló" tagállamoknak jelentős pénzügyi kihívást jelent.

Címkék: Ukrán válság

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 16. 07:59, csütörtök | Külföld

Megműtötték a szlovák miniszterelnököt, túl van az életveszélyen

A szlovák miniszterelnök már túl van az életmentő műtéten, jelenleg stabil állapotban van.

2024. Május 16. 07:54, csütörtök | Külföld

Már június végén megtartják az első nyilvános vitát Donald Trump és Joe Biden között

Már június végén megtartják az amerikai elnökjelöltek első nyilvános televíziós vitáját Joe Biden és Donald Trump között, majd szeptember elején második alkalommal is szembenézhet egymással a demokrata és a republikánus jelölt.

2024. Május 15. 18:21, szerda | Külföld

Merénylet: Életveszélyes állapotban szállították kórházba a megsebesített szlovák kormányfőt

Életveszélyes állapotban, helikopterrel szállították a besztercebányai kórházba Robert Fico szlovák miniszterelnököt, akit szerdán Nyitrabányán (Handlova) a kormány kihelyezett ülése után lőttek meg

2024. Május 15. 07:52, szerda | Külföld

Giorgia Meloni: nem egyedül Magyarország mond nemet a migránsok szétosztására

Magyarország nem az egyetlen európai uniós tagállam, amely nemet mond a migránsok szétosztására, magukat sokkal európaibbnak valló nemzetek is ugyanezt teszik