Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2015. Augusztus 12. 07:08, szerda | Belföld
Forrás: MTI

Ukrajna felújítja a gázszállítást Magyarországról

Ukrajna felújítja a gázszállítást Magyarországról

Ukrajna felújítja a reverz földgázszállítást Magyarországról - tudta meg kedden az RBK-Ukraina üzleti hírügynökség.

Makszim Beljavszkij, az Ukrtranszhaz szóvivője közölte, hogy augusztusra egy igénybejelentés érkezett 100 ezer köbméter földgáz vásárlására Magyarországról.

Az ukrán állami gázszállító cég képviselője hozzátette, hogy a gáz megvan Magyarországon, de csak akkor szállítanak, ha a számlán is megjelenik az ellenérték.

A hírügynökség emlékeztetett arra, hogy Ukrajna idén július 15-től csak Szlovákiából importált földgázt.

A Ria Novosztyi orosz állami hírügynökség is beszámolt a Magyarországról való ukrán gázszállítás felújításáról. Emlékeztettek arra, hogy június 30-án, az újabb eredménytelen tárgyalásokat követően Ukrajna beszüntette a földgáz vásárlását Oroszországból.

Az Ukrtranszhaz és az FGSZ májusban írt alá megállapodást egy, a magyar-ukrán határon át ívelő gázvezeték egyesítéséről. Kijev így akarja létrehozni a Magyarországra szállított orosz földgáz virtuális reverz (visszafordított áramlású) bázisát - tette hozzá a Ria Novosztyi.

A Mol-csoporthoz tartozó FGSZ június elején közölte az MTI-vel, hogy egy új típusú együttműködési megállapodást kötött ukrán partnerével május 29-én, amely a földgázszállításokat szabályozza a magyar-ukrán határkeresztező ponton, Beregdarócnál.

Hangsúlyozták, hogy a megállapodás összhangban van az Európai Unió harmadik energiacsomagjával, és egyben ez az első olyan megállapodás, amelyet az unió egyik tagállamának szállítási rendszerüzemeltetője és az Ukrtranszhaz kötött.

A határkeresztező pont kapacitása Ukrajnából Magyarország irányába évi 26 milliárd köbméter, az ellentétes irányban évi 6,1 milliárd köbméter - állt az FGSZ közleményében.

Címkék: gáz, Magyarország, Ukrajna

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2024. Április 25. 17:45, csütörtök | Belföld

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk -

2024. Április 25. 17:41, csütörtök | Belföld

Gulyás Gergely: a magyar kormány továbbra is békepárti

A magyar kormány továbbra is békepárti, ezen álláspontján az sem változtat, hogy NATO-szövetségesei nagy többsége nem az - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a Kormányinfón.