Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2013. December 03. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Újra feljelenti Horváth Andrást a NAV

Újra feljelenti Horváth Andrást a NAV

Jogosulatlan adatkezelésre hivatkozva jelenti fel a Nemzeti Adó-és Vámhivatal egykori kockázatelemzőjét, Horváth Andrást. Az adóhatóság közlése szerint jogosulatlan adatlekérésekre bukkantak Horváth aktáinak vizsgálatakor - az ezermilliárdos sikkasztásokról beszámoló volt alkalmazott viszont állítja, minden dokumentumot felettesei jóváhagyásával vizsgált.

'A Horváth András lemondásához kapcsolódó hivatali eljárás során, így a számítógépes munkaállomásán található adatok, valamint a szekrényében fellelt iratanyag átvizsgálásakor – melynek tételes átadását Horváth András írásban megtagadta – a Nemzeti Adó- és Vámhivatal célhoz nem kötődő jogosulatlan adatlekérdezéseket tárt fel. Mindezen túl a volt munkatárs saját bevallása szerint adótitkokat tartalmazó adatokat juttatott ki a hivatalból és birtokol jelenleg is.'– olvasható a NAV hétfői közleményében.

A munkáltatói jogkör gyakorlója azonnali belső vizsgálatot rendelt el annak kiderítésére, hogy milyen tényezők tették lehetővé a jogosulatlan adatlekérdezésből származó iratok felhalmozását és az adótitkokat tartalmazó dokumentumok kivitelét. Amennyiben a vizsgálat vezetői mulasztást is megállapít, úgy fegyelmi eljárás keretében folytatódik a felelősség mértékének meghatározása - mutat rá az adóhatóság.

'Horváth András jogosultságaival súlyosan visszaélve számos gazdasági társaságról és magánszemélyről olyan nem célhoz kötött adatkezeléseket végzett, melyek egyáltalán nem kapcsolódtak a feladataihoz. (...) Az adótitkok védelme érdekében a munkáltatói jogkör gyakorlója hivatali visszaélés és jogosulatlan adatkezelés gyanúja miatt feljelentést tesz volt ügyintézője ellen' - olvasható a kommünikében. Korábban Horváth ugyanakkor állítja, minden dokumentumot felettesei tudtával és jóváhagyásával kezelt.


A NAV-botrány akkor robbant ki, amikor Horváth több portálnak is nyilatkozva állította: az adóhatóság szemet huny a nagyadózók sikkasztásai felett, s emiatt akár 1000-1700 milliárdos kár is érheti a gazdaságot. A NAV két napos cáfolattal és két napos belső vizsgálattal reagált a vádakra - utóbbi végén közlésük szerint mindent rendben találtak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során