Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2019. Február 07. 16:09, csütörtök | Belföld
Forrás: mti

Újabb rákos eseteket hoztak kapcsolatba a mellimplantátummal

Újabb rákos eseteket hoztak kapcsolatba a mellimplantátummal

Újabb rákos eseteket hozott kapcsolatba a mellimplantátummal az amerikai élelmiszer- és gyógyszerhatóság (FDA) szerdai jelentése.

Legalább 475 nőnél állapítottak meg eddig anaplasztikus nagysejtes limfómát (ALCL) a jelentés szerint. A nyirokrendszer nagyon ritka, rosszindulatú megbetegedésébe eddig közülük kilencen haltak meg, a daganat az implantátum környékét érintette - írta a CCN hírportálja.

A hatóság szerint a mellimplantátumot viselő nőknél nagyobb az esély az ALCL kialakulására azokhoz képest, akiknek nincs beültetése.

"Minden egészségügyi dolgozónak oda kell figyelnie a mellimplantátumok környékén megjelenő friss duzzanatokra, pirosodásra, fájdalomra és sürgősen ki kell vizsgálni, mi okozza" - állt a hatóság levelében, melyet a jelentés mellé írtak.

Azt is kérték, hogy a mellimplantátumos ALCL (BIA-ALCL) eseteket jelentsék az FDA-nek.

A legtöbb megbetegedés olyanoknál történt, akiknél az implantátum felülete nem sima volt, hanem texturált. A betegség lassan alakul ki, ezért ha korán észreveszik, gyógyítható.

"A mellimplantátumot a mellszövet mögé vagy a mellizom alá ültetik be. Idővel az implantátum körül úgynevezett kapszula fejlődik ki, ez választja el a mellkas más részeitől. A BIA-ALCL-lel diagnosztizált betegeknél a daganatot általában a kapszulán belül, az implantátum mellett találták" - áll a levélben.

A világon mintegy 10-11 millió nő él mellimplantátummal az amerikai plasztikai sebészek szervezete szerint.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.