Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2017. November 12. 05:00, vasárnap | Belföld
Forrás: Markovics Annamária, az MTI tudósítója jelenti:

Újabb bankot vásárolhat Szerbiában az OTP

Újabb bankot vásárolhat Szerbiában az OTP

Még az év vége előtt megkezdik a szerbiai Komercijalna Banka privatizációját, amelyre három érdeklődő van, közöttük az OTP Bank is - közölte szombaton a Vecernje Novosti című belgrádi napilap.

A Komercijalna Banka 41,7 százalékának tulajdonosa a szerb állam, míg 24,43 százalék az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD), tíz százalék pedig a Nemzetközi Pénzügyi Társaság (IFC) tulajdonát képezi.

A Vecernje Novosti értesülése szerint a pénzintézet iránt az OTP mellett egy meg nem nevezett török bank, valamint az egyik legismertebb szerbiai vállalkozó, Miodra Kostic is érdeklődik.

Az OTP Bank a legutóbb augusztusban terjeszkedett Szerbiában, akkor a görög érdekeltségű Vojvodjanska Bankát, valamint annak egyéb érdekeltségeit szerezte meg, és így az OTP-csoport szerbiai piaci részesedése 5,7 százalékra nőtt, ezzel a 7. legnagyobb szereplővé vált a nyugat-balkáni országban.

A Komercijalna Banka tőzsdei értéke 258 millió euró, egy részvénye 1825 dinárt (4800 forint) ér, mivel azonban nyereséges pénzintézetről van szó, a Vecernje Novosti szerint a vásárló ennél többet kellene, hogy fizessen érte.

Egyelőre azonban nem lehet tudni, mikor kezdődhet meg a privatizáció, a banknak ugyanis jelenleg nincs vezetője. A végrehajtó bizottság korábbi elnöke, az osztrák Alexander Picker szeptember végén lemondott, újat azonban egyelőre nem neveztek ki. A pozícióra a lap információi szerint egy bankvilágból és egy biztosítási szektorból érkező jelölt pályázik.

A Komercijalna Bankának az idei év első kilenc hónapjában mintegy 48 millió eurós volt a nyeresége. Több mint kétszáz fiókja van Szerbia-szerte, piaci részesedése 12 százalék. A Komercijalna Bankának emellett 9 bankfiókja van Koszovóban, egy Montenegróban és egy Bosznia-Hercegovinában.

Címkék: bank, OTP

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2024. Április 25. 17:45, csütörtök | Belföld

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk -

2024. Április 25. 17:41, csütörtök | Belföld

Gulyás Gergely: a magyar kormány továbbra is békepárti

A magyar kormány továbbra is békepárti, ezen álláspontján az sem változtat, hogy NATO-szövetségesei nagy többsége nem az - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a Kormányinfón.