Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2013. December 03. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Új ápolási díjat vezet be jövőre a kormány

Új ápolási díjat vezet be jövőre a kormány

Több mint nettó ötezer forinttal emelkedik az emelt összegű ápolási díj január 1-jétől. Emellett a kormány bevezeti a kiemelt ápolási díjat az önállatásra nem vagy csak segítséggel képes személyek ápolói számára – jelentette be Soltész Miklós hétfőn. A szociális és családügyért felelős államtitkár elmondta, a két kategória összesen 18 ezer családot érint, és több mint 1,7 milliárd forint többletkiadást jelent a jövő évi költségvetésben.

Közel nettó 40 ezer forintra emelkedik az emelt összegű ápolási díj, illetve a kormány bevezeti a kiemelt ápolási díjat, melynek összege közel nettó 48 ezer forint lesz. Ápolási díjat a tartósan gondozásra szoruló súlyosan fogyatékos vagy tartósan beteg emberek otthoni ápolását-gondozását ellátó hozzátartozók kaphatnak. Ezen belül emelt összegű ápolási díjban részesülhetnek azok, akiknek hozzátartozója fokozott ápolást igényel. Ők az alapösszeg 130 százalékát, azaz 38350 forintot kapnak az emelés után havonta.

A most bevezetett kiemelt ápolási díjat januártól azok kaphatják, akik a legsúlyosabb egészségi kategóriába tartozó hozzátartozójukat gondozzák. Vagyis, ha az ellátott személy ugyan betöltötte a 18. életévét, de önellátásra nem vagy csak segítséggel képes, illetve ha tanulmányokat folytat és állapota miatt utána magasabb összegű családi pótlékot folyósítanak. Soltész Miklós elmondta, a bruttó díjakból tíz százalékos nyugdíjjárulékot vonnak, ami azt jelenti, hogy az érintettek számára a nyugdíj is biztosítva van.

Az államtitkár szót ejtett arról is, hogy a tárca évi 75 millió forinttal támogatja a Kézenfogva Alapítvány Fecske szolgáltatását, amely havi 12-15 órában átvállalja a fogyatékos emberek otthoni gondozását, mentesítve a hozzátartozókat. A program jelenleg Budapest mellett még 5 megyében működik, de a sikerre való tekintettel a 2014-2020-as költségvetési összegből országosra kívánja terjeszteni a kormány – ismertette a terveket Soltész.

Még mindig nem minimálbér

Eközben a „Lépjünk, hogy léphessenek!” Közhasznú Egyesület több civil szervezettel együttműködve békés demonstrációt szervez a Parlament elé keddre, a Fogyatékkal Élők Világnapjára. A résztvevők petíciót szeretnének átadni a kormánynak, amelyben azt kérik, hogy az ápolási díj összege érje el a minimálbér szintjét, illetve ismerjék el munkaviszonyként az ápolást. Emellett szeretnék elérni, hogy a családok megkapják a nagycsaládosoknak is járó adó- és egyéb kedvezményeket. Az államtitkár az OrientPress kérdésére úgy reagált, egyelőre ennyit tudnak tenni, a közeljövőben nem terveznek emelést.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során