Városlista
2024. május 18, szombat - Erik, Alexandra

Hírek

2013. Április 11. 10:20, csütörtök | Belföld
Forrás: http://feol.hu

Trafiktörvény: sokan még nem fogták fel

Trafiktörvény: sokan még nem fogták fel

Fejér megye 22 településén senki nem pályázott a nemzeti dohánybolt megnyitására. Így ott egyelőre nem lehet majd cigarettát kapni.

Az ottlakók azonban ezt még nem igazán fogták fel, júliusban nyilván más lesz. Vita van azon, hogy a jelenlegi trafiktörvény lehetővé teszi a mobil dohányáruk működését. Szabályozva és meghirdetve viszont biztosan nincsenek. A kistelepüléseken a kereskedők nem láttak üzletet a dohányárudákban, így a jelenlegi állás szerint az ott élők ellátatlanok maradnak. Viszont már tudjuk az amerikai szesztilalom óta, hogy a tiltások az ügyeskedőknek kedveznek. Így valószínűleg hozzá lehet majd jutni cigarettához. Olcsón a feketéhez és drágábban a legálishoz. Az biztos, hogy sokan vannak, akik előre nem tudnak bevásárolni, így vagy gyakran kell majd utazniuk, vagy tényleg azokra szorulnak, akiknek lesz "tartalékuk".

A trafiktörvény értelmében július elsejétől csak a nemzeti dohányboltok árulhatnak dohánytermékeket. Az országban 1470 településen nem pályázott senki.

Mi néhány trafik nélkül maradó településen néztünk szét. - Itt szinte mindenki a városban dolgozik, meg tudják majd venni a cigarettát - mondja a kisfaludi presszóban Pápai Ferenc. Ezzel egyetért a vendéglátóhelyet üzemeltető Schmicsek Ferencné is.

- Tartunk cigarettát, de nem nagy a kereslet, heti négy csík elegendő - mondja.

Minderről annak kapcsán beszélgettünk, hogy Kisfaludon sem pályázott senki nemzeti dohánybolt megnyitására.

Nincs pályázó egy sor kisebb megyei településen sem. Sáregresen Tiringer Mária polgármester elmondta, hogy a 760 lakos többsége eljár dolgozni Sárbogárdra, Székesfehérvárra, Dunaújvárosba és Budapestre, majd ott beszerzik a szükséges dohányárut. Igaz, jelenleg négy helyen is kapni cigarettát a községben.A 132 lakosú Bakonykutiban már vagy két éve bolt sincs. Fülöp Gyula önkormányzati képviselő is Fehérváron veszi meg a füstölnivalót. De az is előfordult, hogy éjszakás szomszédját kérte meg telefonon, hazafelé hozzon egy doboz cigit.


A falubeliek egyébként Várpalotára járnak bevásárolni, mivel az a lőtéren keresztül csak 10 kilométerre van, míg Székesfehérvár 22-re. Az ezer lakosú Isztiméren két boltban és két kocsmában lehet jelenleg cigarettát venni. Orbán Tibor polgármester azt mondta, nem az ő kompetenciája az ügy, így nem is kívánt nyilatkozni. Beloianniszban 1250 lakost tartanak nyilván. Jelenleg két boltban és három vendéglátóhelyen árunak dohányárut. Sokan a faluszéli benzinkútnál, vagy az iváncsai önkiszolgálóban vásárolnak be. A dohányzásról hét éve leszokott Boka Erika alpolgármester azt mondja, hogy a településen a legtöbben még nem is szembesültek azzal, mi vár rájuk a jogszabályváltozások következtében. A polgármester, Papalexisz Kosztasz tőlünk hallott először a helyzetről. Mint mondja, a vállalkozók tudtak a pályázatról, s ha nem indultak rajta, az nyilván jelent valamit.

Iváncsán lesz dohánybolt, viszont arra valószínűleg senki nem gondolt, hogy az ottani boltnak kell majd ellátnia Beloianniszt is.

Úrhidán Kovács Elemérné boltos azt mondja, napi negyvenezer forintnyi cigarettát forgalmaz. A 2-5 százalékos árrés arra nem elegendő, hogy a pályázatnak megfelelő boltot alakítson ki, viszont egy alkalmazott bérét részben fedezte.

Pátkán - ott sem volt pályázó - azt mondja az egyetlen szórakozóhely tulajdonosa, hogy nem lehetett indulni a bolt nyitásért, olyanok voltak a feltételek. Hajdú Mária - egyébként a fehérvári fogyasztóvédelmi egyesület elnöke - úgy véli, nincs igazán átgondolva a jogszabály. A húsz éves Szuhi Zsolt Fehérváron dolgozik, ő majd ott megveszi a cigarettáját, ha addig le nem szokik, mert a jogszabálytól függetlenül ezen gondolkodik. Ő is azt mondja, a helyiek még nem igazán fogták fel a jövőt.

Smicsek Ferencné Kisfaludon azt mondja, dolgozott ő már olyan településen, ahol csak egy cigarettáért ugrott be valaki és felíratta, hogy fizetéskor rendezi. Az ilyen emberek nem tudnak a városból hozatni egy egész csíkkal, s sehol nem fognak hitelezni nekik.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 18. 16:00, szombat | Belföld

Baleset-tűz

Meghalt egy ember egy dombóvári háztűzben

2024. Május 17. 19:25, péntek | Belföld

Gyorsabb mobilinternet öt nagyvárosban a Vodafone folyamatos hálózatfejlesztésének köszönhetően

A szolgáltató országos hálózatfejlesztési programja újabb mérföldkőhöz érkezett.

2024. Május 17. 18:41, péntek | Belföld

GVH: számos ponton módosít a Viber hatósági eljárás miatt

Számos ponton módosít a Viber internetalapú üzenetküldő szolgáltatás a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) eljárásának köszönhetően - közölte a hatóság pénteken az MTI-vel

2024. Május 17. 14:40, péntek | Belföld

KSH: a benzin 12, a dízel 1 forinttal olcsóbb a szomszédos országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 609 forint volt, ami megegyezik a régiós átlagértékkel. A szomszédos országokban az átlagár 621 forint volt.