Városlista
2021. április 15, csütörtök - Tas, Anasztázia

Hírek

2011. Augusztus 29. 16:17, hétfő | Helyi
Forrás: http://www.budavidekzoldut.hu/hirek/66-utra-keltuenk-a-zsambeki-medenceben

Útra keltünk a Zsámbéki-medencében

Útra keltünk a Zsámbéki-medencében

Több mint háromszáz kerékpáros indult el tíz településről május hetedike napsütéses délelőttjén Biatorbágy felé, hogy részt vegyen a Budavidék Zöldút szokásos tavaszi kirándulásán. A cél nem csupán a távolság leküzdése volt,

Útra keltünk a Zsámbéki-medencében
2011. június 02. csütörtök, 12:09 | | |
Írta: Emil (2011, május 27) forrás: www.budavidekizoldut.hu

 

Több mint háromszáz kerékpáros indult el tíz településről május hetedike napsütéses délelőttjén Biatorbágy felé, hogy részt vegyen a Budavidék Zöldút szokásos tavaszi kirándulásán. A cél nem csupán a távolság leküzdése volt, hanem új utak bebarangolása erdőn-mezőn és a találkozónak helyszínt adó város jobb megismerése.

 


A biatorbágyi Fő térről reggel 9 órakor a Tájvédő Kör túravetőivel vágott neki a 27 km-es távnak közel ötven bringás. A Disznó-láp a érintésével jutottak Herceghalomra, onnan pedig a szántóföldek között bújó Kozáromi-tóhoz. Az M1 autópályán való átjutást egy mezőgazdasági átjáró segítette.Pátyon már a Tinnye és Telki irányából érkező csapatok hosszú tömör sort alkottak, ami a Fenyves után a Katalin-hegyre vezető emelkedőn le-le lassult.

A Katalin-hegyi Kálváriánál Osgyányi Vilmostól kaphattak ismertetőt az érdeklődők, a Viadukton pedig Komáromi Zoltán mesélt a híd történetéről.

 

Déltől étel, ital várta a résztvevőket az Iharos-völgyben. A műsorok sorát a Levéd Örségének bemutatója nyitotta, majd Bolyki Sára és Kéthely Nagy Luca éneke után Tarjáni István polgármester köszöntötte a közönséget. Utánuk következet a színpadon a Pászti Miklós Művészeti Iskola Sóvirág és Barackvirág táncegyüttese, Kéthely Nagy Sándor pantomim bemutatója, Hargitai Helga jazz balettos lányai. Utolsó fellépőként Kovács Krisztián és Pinczés Bence mutatott be monociklis ügyességi elemeket.

 

 

Alkalom nyílt még próbára tenni a kerékpáros ügyességi és Kresz ismereteinket a Biatorbágyi Természetbarát és Kerékpáros Egyesület (BIKE) segítségével. Az útközben látottak alapján a tudásunkat tesztelhettük a településenkénti totóval, és minden résztvevő kaphatott az erre a napra készített kerékpárra ragasztható emlékmatricából.A találkozót emlékezetessé tette a Szami pékség erre az alkalomra sütött péksüteménye, a Kisgombos könyvesbolt környezetvédelmi kiállítása és „drótszamár” hajtogatása,

 

 

Pozsa Panni sajtjai, a Biai Fánglis. Haza lehetett vinni Szokolay Pali mézeiből, Újvári Gabriella ökogazdálkodással nevelt gyógy- és fűszernövényeiből. A Merkl pátyi kerékpárszerviz kipróbálható kerékpárokkal és javítási lehetőséggel szolgált. A gulyás Zsigi Papa Kifőzdéjében készült. A Budavidék Zöldút Szövetséget alkotó szervezetek és magánszemélyek célja a
nem motoros túralehetőségek népszerűsítése, a táji és kulturális értékek bemutatása és védelme a Zsámbéki-medencében. Az évente tartott rendezvények a házigazda település támogatásával jönnek létre, így az idén nélkülözhetetlen volt Biatorbágy Önkormányzatának és a Perbáli Caritasnak az anyagi támogatása, a Biatorbágyi Nagycsaládos Egyesület eszközei és tagjainak munkája, a BIKE kerékpáros ismerete és közreműködése, a Biatorbágyi Faluház segítsége, a Zsámbéki-medence Életminőség Egyesület támogatása.

Külön köszönet minden önzetlen segítőnknek és a fellépőknek!

Tüske Emil

Biatorbágyi Tájvédő Kör
 


 

Ezek érdekelhetnek még

2021. Április 15. 18:02, csütörtök | Külföld

Tovább enyhítenek a korlátozásokon Szlovéniában

Szlovéniában tovább enyhítenek a koronavírus-járvány terjedésének megfékezésére hozott korlátozásokon, nyolc régióban a tizenkettőből hétfőtől kinyithatnak a vendéglátóhelyek kerthelyiségei és teraszai

2021. Április 15. 17:04, csütörtök | Belföld

Már csaknem a felét beoltották a regisztrált 18-59 éveseknek

A regisztrált aktív korúaknak, vagyis a 18-59 éveseknek már csaknem a felét beoltották a koronavírus ellen

2021. Április 15. 16:56, csütörtök | Sport

Igyekezni fogunk, azt megígérem!

Régről ismert pályákon fog harcba szállni az idő és a sporttársak ellen Kronome Ákos, és hű navigátora a Boldogkő ralin.

2021. Április 15. 16:07, csütörtök | Bulvár

Jon Bon Jovi a családjáról írta legújabb dalát - VIDEÓ

Új klip jelenet meg Bon Jovi, a 2020 című, tizenötödik stúdiólemezéről Story of Love címmel. A videóban a rocksztár több, eddig sosem látott, személyes családi ereklyét, fotókat, személyes tárgyat is bemutat.