Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2013. Június 23. 05:00, vasárnap | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Tovább vághatja az alapkamatot a magyar jegybank

Tovább vághatja az alapkamatot a magyar jegybank

Elemzők szerint újabb, 25 bázispontos kamatcsökkentés mellett dönthet keddi kamatdöntő ülésén a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa, s így az alapkamat újabb történelmi mélypontot jelentő 4,25 százalékra csökkenhet. Összhangban a piaci konszenzussal, 25 bázispontos kamatcsökkentésre számítanak a CIB Bank elemzői is, az elmúlt napok negatív piaci tendenciái ellenére.

A fundamentumokban a májusi kamatdöntés óta nem állt be jelentős fordulat: bár az idei évben már szerény bővülést mutathat a GDP, a növekedés továbbra is lanyha marad, amihez kedvező inflációs kilátások párosulnak. Az MNB számára releváns időhorizonton a pénzromlási ütem a célérték alatt maradhat, így a növekedési és inflációs kép teret enged a monetáris kondíciók folytatódó lazításának. A következő időszak kamatdöntéseit azonban elsősorban az ország kockázati megítélésének változása, a forint árfolyam és az állampapír piaci folyamatok befolyásolhatják. A Fed monetáris politikájával kapcsolatos várakozások nyomán az elmúlt hetekben egy viszonylag jelentős korrekció bontakozott ki a kockázatosabb eszközosztályokban, a feltörekvő piacok megítélése érezhetően romlott, és ez a hazai befektetési eszközök teljesítményére is rányomta a bélyegét. Az EUR/HUF kurzus újra megközelítette a 300-as szintet, az állampapír piaci hozamok pedig a májusi MT ülés időpontjához viszonyítva 50-10 bázisponttal kerültek feljebb, miközben a CDS felár is emelkedett. A CIB Bank szerint ugyanakkor ezek a tendenciák még nem lesznek elegendőek arra, hogy az MNB szünetet tartson a kamatcsökkentési ciklusban: néhány hónapja ennél gyengébb árfolyamszint mellett is tovább faragták az alapkamatot, az állampapír piacon pedig az emelkedő hozamok ellenére egyelőre nem mutatkoznak olyan feszültségek, amelyek a biztonságos finanszírozást veszélyeztetnék.

Az OTP Bank treasury sales munkatársa Fekete Ákos szerint, ha a piacok megnyugodnak, maradhat a kamatvágás, tehát újabb 25 bázisponttal csökkenhet az irányadó ráta. Ha idegesebb lesz a hangulat, akkor azonban akár meg is szakadhat a kamatcsökkentési periódus.

Címkék: bank, gazdaság, kamat, mnb

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.