Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2020. Február 01. 17:22, szombat | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Tovább nőnek az ösztöndíjak a felsőoktatásban

Tovább nőnek az ösztöndíjak a felsőoktatásban

Február 1-jétől 30 százalékkal, 166 ezer forintra emelkedik a hallgatói normatíva összege; a felsőoktatási ösztöndíjakra fordítható keret ezzel bő két év alatt összesen 40 százalékkal bővül

- közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) az MTI-vel szombaton.
A hallgatói normatíva emelése a szociális és tanulmányi ösztöndíjak fokozatos növekedését teszi lehetővé - jegyezték meg. Az egy főre számított hallgatói támogatás összege két lépcsőben nőtt: 2018. szeptember 1-jétől 119 ezer forintról 128 520 forintra, idén február 1-jétől pedig további csaknem 30 százalékkal, 166 ezer forintra. Így összesen 40 százalékkal bővült a felsőoktatási ösztöndíjakra fordítható keret, amelyre a kormány 2020-ban 3,5 milliárd forint többletforrást fordít - írták.

Ismertették, a hallgatók 17 különböző, az oktatási intézmények és az állam által nyújtott tanulmányi vagy rászorultsági ösztöndíjat vehetnek igénybe. A 2019-2020-as tanévben is több mint ezer hallgató kap nemzeti felsőoktatási ösztöndíjat. Ebben az elismerésben a kiemelkedő tanulmányi eredményű, tudományos diákköri munkában, szakmai téren, szakkollégiumi képzési programhoz kapcsolódóan kimagasló teljesítményt nyújtó hallgatók részesülhetnek - fogalmaztak.

A Klebelsberg Képzési Ösztöndíj a jövő pedagógusait támogatja, az egészségügybe készülők a Michalicza-ösztöndíjat és az egészségügyi alapképzések ösztöndíját pályázhatják meg, a Makovecz Hallgatói Ösztöndíjprogram célja a magyar-magyar cserekapcsolatok erősítése. A fiataloknak a hazai felsőoktatási ösztöndíjak mellett lehetőségük van külföldi részképzésen vagy szakmai gyakorlaton is részt venni. A mobilitási ösztöndíjak fő célja, hogy oktatási, nyelvi és kulturális tapasztalatok megszerzését támogassa egy másik országbeli felsőoktatási intézményben - írták.

Akik a továbbtanulás mellett döntenek, még két hétig, február 15-ig adhatják be jelentkezésüket a szeptemberben induló alap-, osztatlan és mesterképzésekre, valamint a felsőoktatási szakképzésekre. A felvételi eljárásról minden hasznos információ megtalálható a folyamatosan frissülő www.felvi.hu honlapon - hívták fel a figyelmet.

A kormány stratégiai célja, hogy a magyar fiatalok az elméleti és a gyakorlati tudást megfelelő arányban ötvöző, versenyképes ismeretekre tegyenek szert. A vállalkozások által keresett, a mindennapokban jól hasznosítható szaktudás elsajátítása biztos elhelyezkedéshez és tisztességes bérekhez segíti a diplomásokat. A színvonalas képzések a fiatalok egyéni sikerei mellett megalapozzák a magyar gazdaság teljesítményének további javulását is - áll a közleményben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.