Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2011. November 27. 14:44, vasárnap | Belföld
Forrás: mno.hu

Totális támadás indul a dohányzás ellen?

Totális támadás indul a dohányzás ellen?

Jelentős szigorítások jöhetnek 2013-tól a dohány-kiskereskedelem területén, valamint a fiatalkorúak is sokkal nehezebben juthatnak hozzá az egészségkárosító termékhez.

Derült ki abból az MNO által megismert egyéni képviselői tervezetből, amelyet még nem nyújtottak be a parlamentnek. Az illegális terjesztőkre akár 500 millió forintos bírságot is kiszabhatnak majd. Mint ismert, jövő év januárjától többek között a vendéglátóhelyeken lesz tilos a „füstölés”.

Azt egyelőre nem tudni, hogy az MNO által megszerzett tervezetet, amelyet egy fideszes honatya készül benyújtani, támogatja-e a kormánypárti többség. A javaslat szerint 2013. január 1-től a dohánytermékek kiskereskedelme állami monopóliummá válna, amelyet az illetékes miniszter határozott időre koncessziós szerződés keretében átengedhet. Dohánytermék kizárólag dohánytermékek forgalmazására létrehozott dohányboltban lesz forgalmazható, ami szintén jelentős szigorítás az eddigi gyakorlathoz képest.

A dohánybolttal szembeni fontos követelmény – a javaslat szerint – a tevékenységére, valamint a belépésre jogosultak életkori korlátozására vonatkozó megfelelő figyelmeztető jelzések elhelyezése. Szintén szigorítást jelent, hogy a 18 év alattiak a dohányboltban felszólíthatók lesznek életkoruk igazolására, valamint az üzlet elhagyására, ennek megtagadása esetén a rendőrség is közbeléphet.

500 milliós bírság is jöhet

A tervezett szabályozás fontos része, hogy kétezer fő lakosságszám alatti településeken legfeljebb egy, kétezer fő lakosságszám feletti településeken minden kétezer fő után egy jogosult végezhet többek között cigarettaértékesítést. A törvényjavaslatban foglaltak megsértése esetén a koncesszióval rendelkező dohánytermék-kiskereskedővel szemben legfeljebb tízmillió forint bírság szabható ki, míg koncesszióval nem rendelkező jogsértővel szemben a büntetés maximális határa 500 millió forint lehet – olvasható a fideszes javaslatban.

Áthágták az előírásokat

Mint ismert, Magyarországon évtizedek óta kiemelkedően magas az egy főre jutó éves cigarettafogyasztás. A mostani szabályozás egyértelmű célja, hogy változtasson azon a gyakorlaton, miszerint az elmúlt évtizedekben a hatályos jogszabályok megszegésével fiatalok tömegei jutottak és jutnak ellenőrizetlenül cigarettához és más egyéb dohánytermékhez az előírt korlátozások áthágásával.

A dohányzás következtében hazánkban évente ezrek vesztik életüket légzőszervi, légúti és keringési, szív- és érrendszeri megbetegedésekben. Az egészségügyi károsodások járulékos hatásaként a mindenkori központi költségvetésből jelentős összegeket emészt fel a dohányzás megelőzésére, valamint a megbetegedések kezelésére kiépített állami intézményrendszer fenntartása és működtetése.

Sok helyen nem lehet majd rágyújtani

Az Országgyűlés idén április 26-án módosította a nem dohányzók védelméről szóló törvényt. A törvénymódosítás értelmében 2012. január elsejétől tilos a dohányzás közforgalmú intézményekben – így a többi között a szórakozó- és vendéglátóhelyeken –, a munkahelyeken, a közösségi közlekedési eszközökön és a megállókban, az aluljárókban, a játszótereken, valamint a megállóhelyek és a játszóterek ötméteres környezetében. A helyi önkormányzatok pedig további közterületeken is megtilthatják a dohányzást.

A dohányzási tilalom betartását az ÁNTSZ ellenőrzi, megsértése esetén egészségvédelmi bírságot szab ki. Az egészségvédelmi bírságot és a helyszíni bírságot az ÁNTSZ számlájára kell befizetni. Az előbbi összege 20 és 50 ezer forint közötti, az utóbbi legfeljebb 30 ezer forint lehet magánszemélyek esetében. A bírságolás három hónap türelmi idő után, 2012. április elsején kezdődik.

Címkék: dohányzás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére