Városlista
2019. november 14, csütörtök - Aliz

Hírek

2015. December 18. 07:40, péntek | Külföld
Forrás: MTI

Törökország vízumkötelezettséget vezet be Szíriával szemben

Törökország vízumkötelezettséget vezet be Szíriával szemben

Törökország vízumkötelezettséget ír elő a beutazó szíriai állampolgároknak, ezt Ahmet Davutoglu török kormányfő jelentette be csütörtökön Brüsszelben az európai menekültválság témájában szervezett úgynevezett minicsúcson

- adta hírül online kiadásában a Bild című német lap uniós forrásokra hivatkozva. Egy másik lap, a Die Welt azt írta, hogy a polgárháború sújtotta hazájukból menekülő szírek továbbra is beléphetnek Törökországba vízum nélkül.

A török miniszterelnök a megbeszélésen a Bild beszámolója szerint bejelentette, hogy január 8-tól a szíriai állampolgárok csak vízummal léphetnek be Törökországba.

Az uniós országok az EU-ba tartó menedékkérők számának jelentős csökkenését remélik az intézkedéstől - írta a Bild.

A lap értesülése szerint Ahmet Davutoglu azt is elmondta, hogy a török parti őrség hajlandó szorosabbra fűzni az együttműködést a görög parti őrséggel, hogy megállítsák a görög-török tengeri - uniós külső - határon az EU-ba igyekvő menekülteket.

Közölte: a török parti őrség az idén 176 embercsempészt vett őrizetbe, és 87 392 menekültet akadályozott meg abban, hogy átkeljen Görögország - egyben az EU - területére.

A Bild szerint a minicsúcson a korábbi hírekben szereplő nyolc helyett tíz uniós ország állam-, illetve kormányfője vett részt; Ausztria, Belgium, Finnország, Görögország, Hollandia, Luxemburg, Németország és Svédország mellett Portugália és Szlovénia miniszterelnöke is csatlakozott a török kormányfővel folytatott megbeszéléshez.

A Die Welt című lap azt írta, hogy a vízumkötelezettség nem vonatkozik azokra a szír állampolgárokra, akik polgárháború sújtotta hazájukból Törökországba menekülnek. Vízumot az úgynevezett harmadik országokból beutazni kívánó szír állampolgároknak kell beszerezniük, és az intézkedést biztonsági okokból vezetik be, mert igen sokan érkeznek hamis szíriai útlevéllel, főleg Libanonból és Egyiptomból.

Címkék: határ, Szíria, törtök, vízum

Ezek érdekelhetnek még

2019. November 14. 14:08, csütörtök | Külföld

Gyásznapot rendeltek el Szlovákiában a nyitragerencséri buszbaleset miatt

Gyásznapot rendelt el péntekre a szlovák kormány a Nyitragerencsér közelében történt, 12 halálos áldozattal járó buszbaleset miatt csütörtöki rendkívüli ülésén.

2019. November 14. 12:01, csütörtök | Külföld

Tüzet nyitott társaira egy tanuló az orosz Távol-Keleten

Tüzet nyitott társaira egy orosz szakközépiskolás csütörtökön a kínai határ mellet fekvő Blagovescsenszk városában, egy társát megölte, másik hármat megsebesített, majd végzett önmagával

2019. November 14. 09:52, csütörtök | Külföld

Tusk: A kilépés után Nagy-Britannia másodrendű szereplővé válik

Nagy-Britannia uniós tagságának megszűnését (Brexit) követően elveszíti befolyását a nemzetközi ügyekben, és másodrendű szereplővé válik a világban

2019. November 14. 07:33, csütörtök | Külföld

Pestises betegeket kezelnek Pekingben

Tüdőpestissel fertőzött betegeket szállítottak az észak-kínai Belső-Mongol Autonóm Területről egy Peking belvárosában található kórházba, hogy megfelelő ellátásban részesülhessenek