Városlista
2020. június 6, szombat - Norbert

Hírek

2015. December 18. 07:40, péntek | Külföld
Forrás: MTI

Törökország vízumkötelezettséget vezet be Szíriával szemben

Törökország vízumkötelezettséget vezet be Szíriával szemben

Törökország vízumkötelezettséget ír elő a beutazó szíriai állampolgároknak, ezt Ahmet Davutoglu török kormányfő jelentette be csütörtökön Brüsszelben az európai menekültválság témájában szervezett úgynevezett minicsúcson

- adta hírül online kiadásában a Bild című német lap uniós forrásokra hivatkozva. Egy másik lap, a Die Welt azt írta, hogy a polgárháború sújtotta hazájukból menekülő szírek továbbra is beléphetnek Törökországba vízum nélkül.

A török miniszterelnök a megbeszélésen a Bild beszámolója szerint bejelentette, hogy január 8-tól a szíriai állampolgárok csak vízummal léphetnek be Törökországba.

Az uniós országok az EU-ba tartó menedékkérők számának jelentős csökkenését remélik az intézkedéstől - írta a Bild.

A lap értesülése szerint Ahmet Davutoglu azt is elmondta, hogy a török parti őrség hajlandó szorosabbra fűzni az együttműködést a görög parti őrséggel, hogy megállítsák a görög-török tengeri - uniós külső - határon az EU-ba igyekvő menekülteket.

Közölte: a török parti őrség az idén 176 embercsempészt vett őrizetbe, és 87 392 menekültet akadályozott meg abban, hogy átkeljen Görögország - egyben az EU - területére.

A Bild szerint a minicsúcson a korábbi hírekben szereplő nyolc helyett tíz uniós ország állam-, illetve kormányfője vett részt; Ausztria, Belgium, Finnország, Görögország, Hollandia, Luxemburg, Németország és Svédország mellett Portugália és Szlovénia miniszterelnöke is csatlakozott a török kormányfővel folytatott megbeszéléshez.

A Die Welt című lap azt írta, hogy a vízumkötelezettség nem vonatkozik azokra a szír állampolgárokra, akik polgárháború sújtotta hazájukból Törökországba menekülnek. Vízumot az úgynevezett harmadik országokból beutazni kívánó szír állampolgároknak kell beszerezniük, és az intézkedést biztonsági okokból vezetik be, mert igen sokan érkeznek hamis szíriai útlevéllel, főleg Libanonból és Egyiptomból.

Címkék: határ, Szíria, törtök, vízum

Ezek érdekelhetnek még

2020. Június 05. 20:20, péntek | Külföld

Koronavírus - Svájc a tervezettnél korábban, június 15-én megnyitja uniós határait

Svájc kormánya pénteken úgy döntött, hogy a tervezettnél korábban, június 15-én megnyitja az Európai Unióval közös összes határát; az intézkedést Olaszország követelte.

2020. Június 05. 20:00, péntek | Külföld

Tőzsde - Három havi csúcsra emelkedtek a vezető nyugat-európai tőzsdeindexek

Jelentős emelkedéssel, három havi csúcsra kúsztak fel a vezető nyugat-európai tőzsdeindexek pénteken, nagy volt a kereslet a koronavírus-járvány miatt korábban drasztikus mértékű árfolyamcsökkenést elszenvedő bankok

2020. Június 05. 19:39, péntek | Külföld

Koronavírus - Trump gazdasági fellendülést ígér 2021-ig, májusban 2,5 millió új munkahely jött létre

Donald Trump amerikai elnök pénteki sajtókonferenciáján gazdasági fellendülést ígért 2021-ig, miután májusban a koronavírus-járvány miatti korlátozó intézkedések ellenére 2,5 millió új munkahely jött létre az országban.

2020. Június 05. 15:50, péntek | Külföld

Brexit - Brit főtárgyaló: korlátozott a haladás, de folytatódnak a tárgyalások

\"Korlátozott előrelépést\" sikerült csak elérni az Egyesült Királyság és az Európai Unió jövőbeni kapcsolatrendszerének kialakításáról szóló tárgyalássorozat e héten tartott negyedik fordulóján -