Városlista
2021. március 5, péntek - Adorján

Hírek

2011. December 02. 07:51, péntek | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI

Törökország uniós csatlakozása kulcsfontosságú

Törökország uniós csatlakozása kulcsfontosságú

Törökország európai uniós csatlakozási folyamatának mind az Európai Unió, mind Ankara szempontjából kulcsfontosságú stratégiai és gazdasági szerepe van.

Állapította meg egy csütörtökön megjelent közös írásban tizenegy EU-tagállam, köztük Magyarország külügyminisztere.

Az uniós ügyekkel foglalkozó EUobserver brüsszeli hírportálon megjelent írásban Martonyi János, a német Guido Westerwelle, a brit William Hague, a svéd Carl Bildt, az olasz Giulio Terzi, a cseh Karel Schwarzenberg, a litván Audronis Azubalis, a lett Edgars Rinkevics, a finn Erkki Tuomioja, a szlovén Samuel Zbogar és az észt Urmas Paet úgy vélte, hogy a két fél együttes fellépéssel „képes találni egy olyan utat, amely biztonságosabban vezet át a jelenlegi gazdasági és politikai viharokon”. Az EU a nemzetközi gazdasági válság idején sem fordíthat hátat szomszédjainak – szögezték le.

A cikk írói megerősítették azt az álláspontjukat, hogy Törökország fontos gazdasági partnere az EU-nak, s növekvő regionális hatalomként a közös külpolitikai célok megvalósításához is hozzá tud járulni. A miniszterek szerint az év elejei „arab tavasz” is hangsúlyossá tette: az uniónak és Ankarának egyformán érdeke biztosítani, hogy a térségben bekövetkező változások pozitív természetűek legyenek.

A szerzők üdvözölték és részben felsorolták azokat az eredményeket, amelyeket Törökország ért el a politikai, a gazdasági, a demokratikus és a társadalmi reformokban, ugyanakkor emlékeztettek arra, hogy Ankarának még további erőfeszítéseket kell tennie, hogy teljesítse az uniós normákat (beleértve az alapvető jogok teljes körű biztosítását is) és segítse a megosztott Ciprus ügyének rendezését is.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Március 05. 09:04, péntek | Külföld

A fertőzöttek száma a világon 115,6 millió, a halálos áldozatoké 2,6 millió, a gyógyultaké 65,4 millió

A világon 115 618 088 ember fertőződött meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 2 569 422, a gyógyultaké 65 383 259 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem péntek reggeli adatai szerint.

2021. Március 05. 08:43, péntek | Külföld

Elkezdte a Szputnyik V vizsgálatát az Európai Gyógyszerügynökség

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) Humángyógyszer Bizottsága (CHMP) megkezdte az orosz fejlesztésű Szputnyik V (Gam-COVID-Vac) koronavírus elleni oltóanyag folyamatos felülvizsgálatát (rolling review)

2021. Március 05. 06:00, péntek | Külföld

Elkezdik az oktatásban dolgozók tömeges oltását Szlovéniában

Szlovéniában hétfőtől megkezdik az iskolai és óvodai dolgozók tömeges oltását, és a középiskolások is visszatérhetnek az iskolapadokba - jelentette be Simona Kustec oktatási miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján.

2021. Március 05. 05:00, péntek | Külföld

Belgiumban egyetemisták tüntettek a lezárások miatt, a járvány nem lanyhul

Több ezer, a felsőoktatásban tanuló diák gyűlt össze szerda este a belgiumi Liege városának egyik közparkjában, hogy kifejezze elkeseredését az országban hónapok óta tartó,