Városlista
2024. május 17, péntek - Paszkál

Hírek

2015. Január 09. 11:25, péntek | Külföld
Forrás: http://www.hir24.hu

Tömegmészárlást terveznek Nyugat-Európában

Tömegmészárlást terveznek Nyugat-Európában

Az MI5-nak tudomása van arról, hogy az al-Kaida terrorhálózat belső köreihez kötődő, jelenleg Szíriában tartózkodó szélsőségesek egy csoportja most is tömegmészárlással fenyegető támadásokat tervez nyugati országok ellen.

A szíriai és iraki szélsőséges iszlamista milíciákban harcoló több száz brit fegyveres közül többen már megpróbáltak terrortámadásokat végrehajtani Nagy-Britanniában, és bár ezeket eddig sikerült meghiúsítani, a brit biztonsági szolgálatok nem tudnak minden támadási kísérletet megakadályozni - mondta csütörtök este a brit elhárítás (MI5) vezérigazgatója.

Andrew Parker az MI5 londoni székhelyén, a Royal United Services Institute (RUSI) nevű stratégiai kutatóintézet szakértőinek tartott előadásában részletek nélkül elmondta: a brit elhárító szolgálatok csak az elmúlt néhány hónapban három olyan, Nagy-Britanniában tervezett terrorcselekménynek vették elejét, amelyek minden bizonnyal számos halálos áldozattal jártak volna. "Ez azonban nem adhat okot elbizakodottságra, mert nem tudunk minden (ilyen kísérletet) megakadályozni" - tette hozzá.

Tömegmészárlással fenyegető támadások

Az MI5-nak tudomása van arról, hogy az al-Kaida terrorhálózat belső köreihez kötődő, jelenleg Szíriában tartózkodó szélsőségesek egy csoportja most is tömegmészárlással fenyegető támadásokat tervez nyugati országok ellen - mondta Parker.

Az elhárító szolgálat vezetője szerint a terrorellenes hatóságok kifejezetten a Szíria felől - és nemcsak az Iszlám Állam nevű brutális iszlamista milícia részéről - megnyilvánuló támadási veszély miatt emelték tavaly nyáron a második legmagasabb fokozatra a nagy-britanniai terrorkészültségi szintet. Parker hangsúlyozta: a hivatalos meghatározás szerint "súlyos" kockázatra figyelmeztető jelenlegi brit riasztási szint azt jelenti, hogy a brit elhárító hatóságok bizonyítékokra alapuló megítélése szerint Nagy-Britanniát "nagy valószínűséggel" terrortámadás éri.

A brit készültségi skálán már csak egy magasabb riasztási fokozat van, a "kritikus", amelyet akkor rendelnek el, ha a brit kormány küszöbönálló nagyszabású merénylet terveiről kap konkrét értesülést.

Az MI5 vezérigazgatója szerint a szíriai konfliktusövezetben tartózkodó számos brit állampolgár közül hozzávetőleg 600-ról tudható, hogy szélsőséges nézeteket vall, és jelentős részük csatlakozott az Iszlám Államhoz. Nem mindegyikük szándékozik terrorcselekményeket elkövetni hazatérése után Nagy-Britanniában, néhányuknak azonban vannak ilyen tervei, és többen közülük már meg is próbáltak terrortámadásokat végrehajtani brit földön és máshol - mondta részletek ismertetése nélkül Parker. Hozzátette: az MI5 becslése szerint Irak és Szíria területén kívül 2013 októbere óta "húsznál több" olyan terrortámadás történt, amelyek Szíriában működő szélsőséges csoportokhoz köthetők.

A brit elhárítás vezetője ezek közé sorolta a brüsszeli zsidó múzeum elleni tavaly májusi támadást, amelyben négyen vesztették életüket, valamint az ausztráliai Sydneyben nemrég lezajlott túszdrámát, amelyben két túsz halt meg.

A minapi párizsi vérengzésről Andrew Parker azt mondta: egyelőre nem tudható, hogy e mészárlás mögött pontosan kik álltak, de a tizenkét ember életét kioltó támadás is jelzi a nyugati célpontok ellen készülő szélsőségesek szándékait.

Modern jelenség középkori módszerekkel

Parker szerint "középkori módszerei" ellenére az Iszlám Állam a modern kor terrorista jelensége, és teljes mértékben kiaknázza a közösségi médiaportálok és a korszerű távközlési eszközök kínálta lehetőségeket. Ezeknek az eszközöknek a segítségével közvetlenül juttatja el gyűlölettel teli üzeneteit a brit háztartásokba, mindazokhoz, akik ezeket az üzeneteket kifejezetten várják, és azokhoz is, akik fogékonyak lehetnek a csoport elrettentő cselekményeit dicsőítő propagandára.

Az MI5 vezérigazgatója szerint ezért van szüksége a brit elhárításnak erőteljes eszközökre ahhoz, hogy utolérjen bárkit, aki a nemzetbiztonságot fenyegeti. Az MI5 azonban nem kutakodik az egész brit lakosság magánéletében, erőfeszítései "a veszélyt jelentő legszűkebb kisebbségre" koncentrálódik, mert ezt diktálja a fejlett liberális demokrácia, amelyben Nagy-Britannia szabad országként él.

Parker hozzátette ugyanakkor: olyan helyzetet sem szeretne, amelyben a magánélethez fűződő jog "annyira abszolút és szent", hogy e jog rejteke mögül a terroristák is nyugodtan, a felderítés kockázata nélkül tevékenykedhetnek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 16. 07:59, csütörtök | Külföld

Megműtötték a szlovák miniszterelnököt, túl van az életveszélyen

A szlovák miniszterelnök már túl van az életmentő műtéten, jelenleg stabil állapotban van.

2024. Május 16. 07:54, csütörtök | Külföld

Már június végén megtartják az első nyilvános vitát Donald Trump és Joe Biden között

Már június végén megtartják az amerikai elnökjelöltek első nyilvános televíziós vitáját Joe Biden és Donald Trump között, majd szeptember elején második alkalommal is szembenézhet egymással a demokrata és a republikánus jelölt.

2024. Május 15. 18:21, szerda | Külföld

Merénylet: Életveszélyes állapotban szállították kórházba a megsebesített szlovák kormányfőt

Életveszélyes állapotban, helikopterrel szállították a besztercebányai kórházba Robert Fico szlovák miniszterelnököt, akit szerdán Nyitrabányán (Handlova) a kormány kihelyezett ülése után lőttek meg

2024. Május 15. 07:52, szerda | Külföld

Giorgia Meloni: nem egyedül Magyarország mond nemet a migránsok szétosztására

Magyarország nem az egyetlen európai uniós tagállam, amely nemet mond a migránsok szétosztására, magukat sokkal európaibbnak valló nemzetek is ugyanezt teszik